НОВИНИ

Последната среща на върха на ЕС за годината

Последната среща за годината на лидерите от Европейския съюз започна в Брюксел. Сред темите са сътрудничеството в отбраната, Брекзит и миграционната политика, която днес предизвика сериозни спорове. България е представена от премиера Бойко Борисов, а кореспондентът ни Десислава Апостолова следи двудневното заседание.

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 14.12.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Сферата, в която засега има единство, е стартирането на постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната. България също участва в това сътрудничество. По думите на Бойко Борисов, с три проекта.

Ябълката на раздора на последния за годината съвет на европейските лидери са задължителните квоти за преразпределение на мигрантите между държавите-членки.

Четири са държавите от Вишеградската четворка, които отказват да приемат бежанци.

Днес четиримата премиери на Вишеградската четворка се срещнаха с Жан-Клод Юнкер. Те предложиха да внесат 35 млрд. евро във Фонда за Африка, който ще помага да се пазят по-добре границите на ЕС.

Тяхната позиция срещна остра критика от държави в Западна Европа като Германия, Холандия и Белгия. Холандският премиер нарече тяхното предложение безсрамно.

;
Андрей Бабиш, премиер на Чехия: Квотите не са решение на нелегалната миграция. Трябва да решим този проблем като се борим срещу мигрантската мафия, която печели милиони евро от това да докарва тези нещастни хора в Европа, обещавайки им по-добро бъдеще.
Виктор Орбан, премиер на Унгария: Страните от Вишеградската четворка сме готови да предоставим този финансов ресурс и дори при необходимост, да участваме в оперативното управление на цялото начинание.
Марк Руте - премиер на Холандия: Не може държави като Белгия, Холандия, Швеция и Германия да се опитат да решават всички проблеми, а други страни членки само да печелят от ЕС. Трябва да има солидарност.
;

Българският премиер Бойко Борисов обясни, че България е в деликатна ситуация и не може да се изкаже "за" или "против" задължителните квоти, защото ние приемаме председателството в края на годината. Ето как той обобщи ситуацията:

Бойко Борисов, министър-председател: "Ние къде сме? Спорът какъв е между Юнкер, Туск и съответно всички нас - колко пари и как да приемаме все повече и повече мигранти. Едни водят войните и ползват репарациите от петрол, а други ще се избием колко пари да дадем и колко мигранти да поемем. На народите в пограничните райони не им харесва и е пагубно за всяка политическа партия, която го подкрепи".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новопоставена бариера възмути жители на квартал Лозенец
Новопоставена бариера възмути жители на квартал "Лозенец"
Колекция Западноевропейско изкуство на Вежди Рашидов
Колекция "Западноевропейско изкуство" на Вежди Рашидов