НОВИНИ

Колекция "Западноевропейско изкуство" на Вежди Рашидов

Тази вечер, на рождения си ден, Вежди Рашидов откри необичайна изложба в галерия "Сан Стефано". Той представя избрани картини от своята колекция "Западноевропейско изкуство" - живопис от 17, 18 и 19-и век. Обикновено Рашидов прави авторски изложби на рождения си ден, но този път публиката ще го открие като колекционер.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска Оператор: Недялко Данов
20:34, 14.12.2017
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Всичко започва на прочутия "Марше о пюс" или "Пазарът на бълхите" в Париж, където се събират вехтошари, антиквари, но и ценители. Първите картини в колекцията на Вежди Рашидов са купени оттам преди 45 години.

И така скулпторът потъва в тихата лудост на колекционера. Тук има прекрасни портрети от Школата на Рубенс, малки холандци, Рембранд, живопис от Франция, Италия и Германия, а експерти смятат, че тази картина носи подписа на самия Дюрер. Всички работи са прецизно реставрирани.

Вежди Рашидов, скулптор, председател на Комисията по култура и медии в НС: И започнах да живея с мисълта на човек, едва ли не, който дава втори живот на една картина, защото иначе има опасност да изчезнат, да бъдат унищожени, буквално съм ги събирал и от земята една част. Така че към колекционерите започнах да гледам с респект и уважение и сега разбрах, че това е "Другият музей".

Изложбата в галерия "Сан Стефано" ще бъде отворена до 14 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последната среща на върха на ЕС за годината
Последната среща на върха на ЕС за годината
Бум на малки читатели в благоевградската библиотека
Бум на малки читатели в благоевградската библиотека