НОВИНИ

Последният ден на Великобритания в Европейския съюз ще премине без празненства

Последният ден от членството на Великобритания в ЕС ще бъде отбелязан без фанфари и без пищни тържества от страна на правителството, тъй като една голяма част от британците и управляващите все още оценяват Брекзит като историческа грешка.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:39, 31.01.2020
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Премиерът Борис Джонсън със сигурност не е сред тях. Днес се очаква той да се опита да зареди сънародниците си със своя оптимизъм от днешното събитие.

Той най-напред ще бъде в Съндърланд, където беше и в деня на обявяването на резултатите от референдума.

Британският премиер ще председателства специално заседание на кабинета, след което един час преди момента на напускането, който е в 23 ч. местно време, ще направи обръщение към нацията. Това, което се очаква Борис Джонсън да каже, до голяма степен е ясно, тъй като то се съдържаше в неговите речи през последните месеци. Най-вероятно той ще призове за обединение на британците, които бяха за и против по време на тази изтощителна за всички тях сага.

В Туитър Джонсън съобщи, че ще празнува.

В Лондон в по-късните часове са насрочени митинги на привърженици и противници на Брекзит. На митинга на привържениците на напускането се очаква да говори Найджъл Фараж, макар и мнозина да прогнозират края на неговата политическа кариера.

Иън Бег, преподавател, Лондонската школа по икономика и политически науки: Днес е денят, в който свършва първата фаза на Брекзит. Това е важен ден, защото Великобритания официално ще напусне ЕС. Парадоксът е, че в резултат на това, много малко ще се промени. Защото има преходен период до очаквания край на следващата фаза - края на 2020 година, след който ще започнат новите отношения между Великобритания и ЕС. Това означава, че ще има едва няколко осезаеми промени - една от тях е, че британските политици и лидери няма вече да участват във вземането на решения от ЕС. Но по отношение на законовите разпоредби и границите, няма да има промяна.
Още след декември 2019 година, когато Борис Джонсън спечели убедителна победа на изборите, още тогава знаехме, че датата 31 януари ще бъде спазена. Тогава настроенията в страната се промениха. Всички си казаха "Tова беше, видя му се краят!". Сега вече можем да говорим за други вътрешни проблеми. И това вече се случва.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как приемат раздялата с Европейския съюз британците у нас?
Как приемат раздялата с Европейския съюз британците у нас?
В Китай правят опити да преборят коронавируса с медикаменти за ХИВ инфекция
В Китай правят опити да преборят коронавируса с медикаменти за ХИВ инфекция