Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Повече от 60 задържани при протеста в Париж

Броят на задържаните в протеста на „жълтите жилетки” в Париж надхвърли 60 човека, съобщи префектът на полицията пред медиите. Днес във френската столица се провеждат едновременно няколко акции, свързани с годишнината от възникването на движението на „жълтите жилетки”. Участниците в тях строят барикади, влизат в сблъсък с полицията, която няколко пъти използва сълзотворен газ.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:46, 16.11.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света
повече задържани протеста париж

По информация на РИА Новости, на площад „Италия” полицаите са хвърлили гранати със сълзотворен газ. Хората, голяма част от които били без защита, се опитали да се скрият, започнали да кашлят и да плюят от газа. Няколко човека изгубили съзнание. Пристигналите на помощ доброволци успели да ги покрият със защитни покривала и да ги отнесат с носилки. След този случай протестиращите се нахвърлили срещу силите на реда.

Сълзотворният газ се смесва с дима от пожарите, предизвикан от запалването на няколко кофи за боклук. Има и запалени автомобили. Пристигналите на площада пожарникари от време на време насочват водните струи към групи от „жълти жилетки”.

Мащабните протести на „жълтите жилетки” започнаха преди година във Франция с искане да не се повишават данъците и цените на бензина. Участниците в тях облякоха светлоотразителни жилетки, които шофьорите задължителна трябва да притежават.

Съботните протестни акции бързо се превърнаха в традиционни и често са придружени от безредици и сблъсъци с полицията.

По информация на правителството, за една година заради протестите на „жълтите жилетки” Франция е загубила 2,5 милиарда евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Важно е България да запази ключова роля на газовата карта на Европа
Борисов: Важно е България да запази ключова роля на газовата карта на Европа
200 евро глоба в Брюксел за хвърлен фас
200 евро глоба в Брюксел за хвърлен фас