НОВИНИ

Правителството прие бюджетите на държавата, ДОО и на НЗОК за 2020 г.

Правителството одобри бюджетната рамка за следващата година. Тя предвижда повече пари за заплати в бюджетния сектор и за учителите. Повишение има и на парите, които ще бъдат отделени за социални плащания и за здравеопазване. Почти с половин милиард се увеличава бюджетът, отделен за здраве, повече от половината от тези пари са насочени към Здравната каса.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:47, 31.10.2019
Чете се за: 02:33 мин.
У нас

Новият бюджет отново предвижда растеж на икономиката през следващата година, както и строго дефинирана политика за увеличение на доходите в почти всички сфери на публичния сектор. Основните приоритети остават образованието, здравеопазването и отбраната. Увеличава се и добавената стойност в икономиката.

До края на следващата година брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне до 127 млрд. лева, показват разчетите на финансовото министерство.

Бойко Борисов: В момента сме на близо на 119 млрд. лева, до края на мандата ще стигнем до 130 млрд. Това е най-добрия показател как се развива държавата, миналата година ви казах, че е в добра кондиция, сега е в още по-добра.

За следващата година правителството се очаква да събере с 3 млрд. повече приходи. По думите на премиера това показва успешната битка на властта с корупцията и контрабандата, което позволява да бъдат и харчени повече средства.

Бойко Борисов: Навсякъде, във всички сектори са отделени повече пари. В момента ние сме 3-ти в ЕС по нисък външен дълг. По времето, което управляваме, тези три години, външният дълг намаля с 31%, това показва отговорността към следващите поколения и че харчим толкова, колкото изкарваме.

В бюджетната сфера заплатите ще бъдат увеличени с 10%, а учителските със 17 на сто. Минималният осигурителен минимум се увеличава заедно с минималната работна заплата на 610 лева.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Разходите за образование растат с 610 млн. лева, част от този ръст е в резултат на очакванията за увеличен обем на усвоените средства от ЕС. Следващата година ще бъде такава - 90 млн. Имаме 20 млн. за оборудване на кабинети, които ще бъдат обвързани и с иновациите.

Според министъра ключова цел на повереното му министерство е да бъде направено така, че най-добрите ученици да стават учители. Включително ще се отпускат и допълнителни стипендии. Ведомството обмисля стипендии и за специалности, в които основно има недостиг на кадри.

Бойко Борисов: Безработицата отива на рекордните 4%. На практика само онази, на които не им се работи, те не работят.

Приетият днес бюджет беше внесен в народното събрание, където предстои неговото разглеждане.

Какво представлява бюджетът. Приходите и разходите са равни и възлизат на 46 милиарда и 800 милиона лева.

Повече от половината приходи идват от данъци и най-вече ДДС, една четвърт от социални и здравни вноски.

През 2020 г. ще се запазят основните данъчни ставки. Данъкът върху добавената стойност ще бъде 20%, корпоративния и подоходния данък - 10 на сто.

Социалните плащания също ще останат без промяна - 8% здравна вноска, 25% социална вноска. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващи лица се вдига до 610 лева колкото е минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход остава 3000 лева.

След като бъдат събрани приходите, започва преразпределението на разходите. Най-много пари догодина ще отидат за социалните и икономически дейности. Отделената сума за здравеопазване е под 5%, почти толкова е отива за отбрана и сигурност.

За образование парите възлизат на около 4% от бюджета, под 2 на сто са отделени за строителство и опазване на околната среда.

България всяка година отделя и около 1% от бюджета като вноска в бюджета на Европейския съюз. Най-малко пари отиват за култура, спорт и отдих.

Основните предимства на новия бюджет, според анализаторите, са неговите предвидимост и последователност, както и заложената тенденция, растежът да се определя на база вътрешното търсене.

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика: В условие на забавящ се икономически растеж, няма как да разчитаме на износа, външното търсене намалява, когато то намалява естествено се разчита повече на вътрешното търсене - то има всички предпоставки да се развива така както се е развивало досега.

Плюс е и прозрачността на данните.

Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията: Стриктната процедура, позволява както на нас анализаторите, така и на журналистите да проследят за какво се харчат средствата, нещо което определя България сред страните с добри практики в Европа.

И следващата година ще се запази данъчната политика, като експертите препоръчват тя да бъде изследвана по-подробно, за да се види кои групи от населението у нас засяга и защо.

С тази политика ние натоварваме много нискодоходните и среднодоходните сегменти от населението.

И докато предвидимостта е плюс, тя има и негативна страна, мислят експертите.

Калоян Стайков: Големият ни минус всъщност е липсата на реформи, които вече не виждаме пета поредна година.
Руслан Стефанов: От 2003 г. дори и от по-рано, бюджетът следва една и съща картинка. Няма въодушевление, няма нови неща, няма нови да го наречем политики, тоест остава, в един много консервативен модел.

Това според експертите е и основната пречка за модернизиране на администрацията, както и за въвеждане на политики на иновации и дигитализация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва акция Зима
Започва акция "Зима"
„Ислямска държава“ обяви новия си лидер
„Ислямска държава“ обяви новия си лидер