НОВИНИ

Правителството ще отпусне нужните 7,5 млн. лв. на УНСС

Правителството ще отпусне нужните 7,5 млн. лв. на УНСС за довършване на новия учебен корпус, заяви премиерът Бойко Борисов.

Николай Минков
от Николай Минков
17:20, 25.04.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Край на конфликта между УНСС и финансовото министерство заради средствата, необходими за завършване на новия учебен корпус. Точка на спора сложи премиерът Бойко Борисов, който провери на място до къде е стигнал строежът.

Бойко Борисов - министър председател: Не може да го оставим този паметник да стои като "паметник на културата" в този вид. Ако ги оставя да продължат да спорят финанси, МРРБ, университета, да си налагат санкции, корекции и всичко останало, това ще остане това. Не един, не два, не 20 обекта съм довършвал.

Премиерът пое ангажимент необходимите средства да бъдат гласувани от правителството още следващата седмица.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни защо до този момент държавата е бавила нужните 7,5 млн. лв. за довършване на новия учебен корпус на УНСС.

Владислав Горанов - министър на финансите: Има някои смущаващи обстоятелства в хода на проектирането и изпълнението на поръчката. Отделно се оказа, че се е наложило допълнително възлагане на фирмата-изпълнител, след първоначалния търг, което също така буди съмнение по какъв начин се е стигнало до него. Смятам, че тези факти и обстоятелства трябва да бъдат изяснени, защото икономическият университет не може да допуска икономически грешки".

Горанов обясни, че заради нарушенията на УНСС е наложена санкция от 450 000 лв.

Ректорът на УНСС Стати Статев заяви, че ако не му бъдат отпуснати нужните средства и не бъде удължен срокът за приключване на проекта поне с година и половина, има опасност над 2000 студенти да няма къде да учат. Освен това висшето училище щяло да загуби и европейското съфинансиране.

Стати Статев - ректор на УНСС: Имаме проблем, че наближаваме края на сключения договор, по който ползваме 4,5 млн. безвъзмездна помощ европейски средства и моля за съдействието на цялата държава.

Строежът на новия корпус започна през 2016 г. и трябваше да приключи през юни тази година. Заради забавяне на плащанията строителната фирма заплаши да блокира сметките на УНСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството предлага социалната пенсия за старост да се повиши с 5.7%
Правителството предлага социалната пенсия за старост да се повиши с 5.7%
Обявиха актьорския състав в новия филм за Джеймс Бонд
Обявиха актьорския състав в новия филм за Джеймс Бонд