НОВИНИ

​Правозащитничка от Бурунди е първият лауреат на наградата "Аврора"

Правозащитничката Баранкитс е от племето тутси. Тя бе отличена за приноса ѝ за спасяването на 30 хиляди деца и за оказването на помощ на сираци и бежанци, пострадали в гражданската война в страната. Наградата, която е за хуманитарна дейност, е в размер на един милион долара.

Георги Петров
от Георги Петров
10:06, 25.04.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Наградата е кръстена в чест на Аврора Мардиганян - дете, оцеляло от геноцида над арменците в Османската империя през 1915 година, но загубило семейството си в трагедията. Церемонията бе символично проведена именно в Ереван в деня в памет на жертвите от геноцида. Призът бе връчена на Маргерит Баранкитс от носителя на "Оскар" Джордж Клуни.


Джордж Клуни: Истината е, че всички ние сме тук в резултат на добротата на някой друг. Моето семейство е избягало от Ирландия и е дошло в Съединените щати, където оцеляването му е изисквало стая, храна и протегната ръка за помощ. Всички ние стоим върху раменете на добри хора, които не са погледнали настрани в момент на нужда.

Правозащитничката Баранкитс е от племето тутси. След началото на гражданската война в Бурунди тя опитала да скрие 72 свои съседи от племето хуту. Те обаче били намерени и ликвидирани, а Баранкитс е била принудена да присъства на екзекуцията. След тази трагедия тя развила дейност по спасяване на деца и бежанци. През 2008 година правозащитничката открила болница, където медицинска помощ получили над 80 хиляди пациенти. Баранкитс ще получи сумата от 100 хиляди долара и ще предостави наградата от един милион долара на три организации от Люксембург, които са занимават с подкрепа за деца бежанци и сираци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 800 бойци на Ал Каида са убити във военната офанзива в Йемен
Над 800 бойци на Ал Каида са убити във военната офанзива в Йемен
Президентът на Боливия се подлага на ДНК тест за установяване на бащинство
Президентът на Боливия се подлага на ДНК тест за установяване на бащинство