НОВИНИ

Обама и Меркел ускоряват създаването на икономически съюз между САЩ и ЕС

Ускоряване на преговорите за създаване на Трансатлантическо търговско партньорство между САЩ и Европейския съюз. За това призоваха американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел. Според тях сделката може да стане факт до края на годината. Двамата откриха в Хановер най-голямото промишлено изложение в света.

Георги Петров
от Георги Петров
09:50, 25.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Според Обама и Меркел пактът за създаване на Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство ще позволи по-тясно икономическо сътрудничество в западния свят. Срещу идеята обаче имаше и стотици протестиращи.


Джо Лаплуме, демонстрант: Страхувам се, че отново ще влезем в търговско споразумение, което ние, нормалните хора, трудно ще разберем. Аз лично смятам, че Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство ще има повече недостатъци, отколкото предимства.

В отговор на демонстрациите Обама и Меркел увериха, че създаването на подобен икономически съюз само ще създаде работни места и няма да е в ущърб на хората.

Барак Обама, президент на САЩ: Искам да бъда ясен по този въпрос. Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство няма да понижи стандартите, а ще ги повиши. Ще създаде по-високи трудови стандарти в защита на работниците, на потребителите и на околната среда. Ще създаде по-голям избор.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Този пакт ще създаде стандарти по много конкретен начин. Затова искам да заявя съвсем ясно в полза на неговото сключване във времевия прозорец, който имаме. Няма да имаме друга такава възможност скоро. Нека заедно работим върху това.


Обама подчерта, че икономически ръст в западния свят е от особено значение в условията на бежанската криза. Двамата с Ангела Меркел обсъдиха и други глобални проблеми като конфликтите в Сирия и Либия, и взаимоотношенията с Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Боливия се подлага на ДНК тест за установяване на бащинство
Президентът на Боливия се подлага на ДНК тест за установяване на бащинство
Внимание, вратите се затварят! Следваща станция - Дисни (ГАЛЕРИЯ)
Внимание, вратите се затварят! Следваща станция - "Дисни" (ГАЛЕРИЯ)