НОВИНИ

Събират дарения за къщата музей на Владимир Димитров - Майстора

Кутия за дарения посреща посетителите в къщата музей на Владимир Димитров - Майстора в кюстендилското село Шишковци. По този начин кметството се опитва да събере средства за поддържане на сградата. Годишно за тази цел са необходими около 1000 лева. Посещенията в музея на известния български художник са безплатни.

bnt avatar logo
от Николай Янев
07:06, 25.04.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Кутията с дарения ще се отваря на 6 месеца от комисия, която включва председателя на Общинския съвет в Кюстендил, кмета на Шишковци и представител на селото. Така ще бъдат осигурени средства за ремонтни дейности, когато се налага това. Къщата музей отваря врати през 1982 година по повод 100-годишнината от рождението на художника. Преди няколко години сградата е ремонтирана, а експозицията – обновена.

Посетителите могат да видят много снимки и документи, свързани с живота и творчеството му, както и стаята му, в която обстановката е запазена такава, каквато е била някога.

Климент Терзийски - кмет на село Шишковци: "Тук е спял, тук е живял Майстора - масата - малката, на която си е водил записки, гледал е това, което е скицирал през деня. Креватът, който е запазен, с дюшеците, с чергите".
;

В Шишковци Майстора прекарва голяма част от живота си и създава едни от най-значимите си картини.

Климент Терзийски - кмет: "Той в Шишковци е нарисувал 48 "Мадони". Така той ги е наричал - "Мадони", "Шишковските Мадони" – така се знаят".

Музеят се посещава от десетки туристи, като сред тях има и много чужденци. В селото казват, че Майстора наричал Шишковци „Столицата на рая”. По думите на местните жители, художникът помагал на всички бедни. В Шишковци много го обичали и всяко домакинство го канело за празниците на трапезата си. Не случайно, години след като починал в София, тленните му останки били преместени в селото, където се намират и днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна Страстната седмица
Започна Страстната седмица
Мор по пчели в Силистренско
Мор по пчели в Силистренско