НОВИНИ

Преди срещата на върха на НАТО във Варшава

Най-голямото подсилване на отбраната на НАТО от Студената война насам. Така генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг определя предстоящата утре среща на върха на пакта във Варшава. Новата заплаха от Изток, на юг - борбата с Ислямска държава и бежанската криза, последствията от вота на британци за излизане от Европейския съюз. Това са предизвикателствата, пред които страните от алианса са изправени.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:57, 07.07.2016
Чете се за: 02:05 мин.
По света

Срещата във Варшава е втората след началото на украинската криза и руското анексиране на Крим след форума в Уелс и е считана за шанс силите от пакта да адаптират своята отбрана за новите предизвикателства. Акцент ще бъде поставен върху подсилване на източния фланг, като същевременно не се търси конфронтация с Русия. Бившият генерален секретар на НАТО Андерс фог Расмусен призова дори за постоянно разполагане на сухопътни, военновъздушни и военноморски сили в Прибалтика, Полша, Румъния и България, макар официално такова намерение да не е изразено.

Това, което пряко засяга страната ни - ролята на Черно море, особено след като Русия анексира Крим и подсили своето присъствие в черноморската база Севастопол. Каквото и решение да бъде взето във Варшава милитаризирането на черноморската политика вече е факт. Всяка година се провеждат съвместни учения Морски бриз, с участието на Украйна, Грузия, Турция, България и Румъния, която иска за по-постоянно натовско присъствие в Черно море.

На сушата се предвижда разполагане на многонационална бригада в Румъния, която традиционно трябва да наброява от 3 до 5 500 военнослужещи. Нашата страна по данни на министерство на отбраната, може да участва с до 400 войници.

На север в Прибалтика е най-мащабното дислоциране на натовски сили - предвижда се разполагане на 4 батальона с 1 000 военнослужещи в Естония, Литва, Латвия и Полша. Целта на натовските сили е да могат да реагират в случай на заплаха по източните граници на пакта.

НАТО продължава да сътрудничи и на страните партньори в близост до източния фланг - Украйна, Грузия и Молдова

Преди утрешната среща редица лидери изразиха официално своята позиция. Ангела Меркел подкрепи решението за засилване на източния фланг, но и подаде ръка за диалог с Русия, а за Йенс Столтенбертг това е първата среща на върха, откакто пое поста генерален секретар.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Срещата във Варшава се провежда във фаза, при която ситуацията със сигурността в и около Европа се промени значително. На изток действията на Русия в украинската криза, разтревожиха дълбоко източните ни съюзници. Ако прилагането на закона и неприкосновеността на границите са поставени под въпрос с думи и дела, доверието разбира се е изгубено.
Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Това е определящ момент за нашата сигурност. Светът е по-опасно място в сравнение от преди няколко години и НАТО отговаря бързо и решително. Увеличихме тройно размера на силите за реагиране, създадохме нови щабквартири на Изток и доразвихме системата за противоракетна отбрана. Утре и в събота ще направим големи стъпки към модернизиране на общата отбрана и възпиране. Ще има засилено мултинационално военно присъствие тук в Полша, както и в Естония, Латвия и Литва. С присъствието си изпращаме ясно послание, че атака срещу един от съюзниците е атака срещу целия алианс.

В отговор от Русия вече се зарекоха да предприемат реципрочни мерки. От Кремъл предупреждават, че засилването на военното присъствие къв руските граници е провокация и заплашва стратегическия баланс в региона.Другата седмица на 13 юли вече е насрочено и заседание на съвета НАТО-Русия - второто от анексирането на Крим насам.

Освен засилване на източния фланг, вниманието ще бъде насочено и към заплахата Ислямска държава. Алиансът планира да изпрати самолети АУАКС, които да подпомагат ръководената от Съединените щати коалиция за борба с терористичната организация.

Бежанската криза също ще бъде на фокус. Ще се обсъди разширяване на мисията на НАТО в Егейско море, която е насочена срещу трафика на мигранти.

Възпираща политика срещу Русия, отговор на хибридни и киберзаплахи - това е във фокуса на заседанията във Варшава. Но референдумът във Великобритания превръща срещата на върха най-вече в среща за Запада. Щом Евросъюза може да се раздели с страна-членка, защо НАТО да не може. Сигналът за единност трябва да е силен и категоричен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рядък тумор на русенка предизвиква научен интерес
Рядък тумор на русенка предизвиква научен интерес
Бащи искат защита от уволнение
Бащи искат защита от уволнение