НОВИНИ

Предизвикателствата пред Агела Меркел

За Меркел посещението в България е в навечерието на утрешния конгрес на германските социалдемократи, които ще решават дали да започнат официално преговори за нова широка коалиция. Политическите предизвикателства пред Меркел у дома и на европейска сцена очертава Емилиан Лилов от Дойче Веле.

bnt avatar logo
от Емилиан Лилов - Дойче Веле
08:11, 20.01.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Доживяхме и това да чуем: че вече не Меркел, а френският президент Макрон е истинският лидер на Европа. Така мисли американският политолог Роналд Тиърски. Свикнали сме с друго: Меркел да води Европа, ако не и свободния свят, след като президентът Тръмп методично оттегля САЩ от световната политика.

Да, в момента германската канцлерка има сериозен домашен проблем: от 100 дни тя се опитва да състави правителство. Още по-лошо: съдбата ѝ зависи от друг - какво ще решат германските социалдемократи, които са последната ѝ надежда да състави работещо правителство.

Но с това проблемите на Меркел съвсем не свършват: тя иска повече европейска интеграция, но се натъква на съпротивата на по-богатите страни в ЕС, които не желаят да плащат компенсации на неблагоприятните ефекти от Брекзита.

Меркел има проблем и с миграцията: идеята за квотите е изключително непопулярна, в резултат на което механизмът за солидарно разпределение на бежанците не работи. Грижи създават също и Западните Балкани, борещи се с икономически проблеми, политически вражди и междусъседски конфликти. Меркел знае, че политическата стабилност в региона ще означава и политическа стабилност в Европа.

Турция е друга гореща тема - не само за Меркел, но и като цяло за германската външна политика. Силно обтегнатите отношения с Анкара тревожат всички в Берлин - по обясними причини. Но тези дни стана ясно, че двете страни вече работят за разтопяването на ледовете. Турското условие за това е Германия да се активизира срещу привържениците на забранената Кюрдска работническа партия ПКК - цена, която Берлин изглежда е готов да плати. И сигурно пак ще трябва да си затвори очите пред крещящите нарушения на човешките права в страната на Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Частична парализа на американското правителство
​Частична парализа на американското правителство
Гледайте НА ЖИВО по БНТ и онлайн: Пресконференцията на Меркел и Борисов в София
Гледайте НА ЖИВО по БНТ и онлайн: Пресконференцията на Меркел и Борисов в София