НОВИНИ

Предлагат Българската православна църква за Нобелова награда за мир

Българската православна църква ще бъде предложена за Нобелова награда за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Инициативата е на Комисията за приятелски отношения с България в Ерусалим и нейния председател адвокат Моше Алони. Бъдещата номинация беше официално обявена по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Израел.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:00, 25.02.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Най-високият морален връх в историята на Българската църква - така единодушно богослови и историци определят действията на духовенството ни за спасяването на българските евреи. Затова и благодарността на потомците им сега се е устремила към признание чрез едно от най-високите отличия - Нобеловата награда за мир.

Моше Алони - председател на Комисията за приятелски отношения с България в Йерусалим: И така ние действаме и ще разпръснем в цяла Европа в целия свят ще искаме тяхната помощ, защото българската църква да получи тази заслужена за нея награда.
Бойко Борисов - министър-председател: Искам специално да благодаря, сигурен съм, че и патриарха и Синода ще бъдат много щастливи, но искам да благодаря на тези хора, защото с времето историята се забравя и почва да се прибавят събития, които не са били точно така и аз истински благодаря на тези хора, които са живи участници, дай Боже още дълги години да са такива, че припомнят историята, какво е направил народът и църквата и че ние като българи действително имаме основание с тея хора да сме братя и да се гордеем с това, което преди около 70 години българският народ е направил.

През пролетта на 1943-та Българската църква остро се противопоставя на държавната политика за екстрадирането на евреите. Конфронтацията достига връхната си точка, когато правителството организира изселването на 8500 евреи. Тогава две фигури на наши митрополити изпъкват най-ярко като защитници на хуманността и човешкия живот.

Проф. Иван Желев - богослов: Първата реакция всъщност на митрополит това е на пловдивския Кирил, един човек, който по-късно се изявява и като патриарх на Българската църква. И не случайно той е заявил, че ако тръгнат да ги извозват с влаковете, той ще застане на релсите, та влакът да мине през тялото му, ако смеят.

Другият смел владика е софийският митрополит Стефан. Той отслужва литургия в защита на евреите в катедралния храм "Св. Александър Невски" - нещо, което дори Римският папа не прави. Но заедно с двамата и цялото духовенство и Светият синод единно застават зад каузата.

Проф Иван Желев - богослов: И самото покръстване от страна на БЦ на много от евреите, за да имат вече документ, че те са християни, а не са юдеи по вяра, това също е било една стъпка, защото те знаят, че тези хора не са станали от снощи до тая сутрин не са станали християни, но все пак по този начин те се стремят да ги спасят.

В този смисъл Българската православна църква е единствената църква в християнското семейство, която провежда официална политика в защита на евреите от лагерите на смъртта. И сега дължимото се стреми да бъде достойно за самото дело.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките фермери отново затвориха граничен пункт Кулата
Гръцките фермери отново затвориха граничен пункт Кулата
Кампанията „Купувам българско“ на изложение в Пловдивския панаир
Кампанията „Купувам българско“ на изложение в Пловдивския панаир