НОВИНИ

Бенямин Нетаняху посрещна Бойко Борисов като скъп приятел в Израел

Развитието на двустранното сътрудничество в сферата на сигурността, енергетиката и търговията беше основен акцент в разговора между премиера Бойко Борисов и израелския му колега Бенямин Нетаняху. За пореден път израелският министър председател изказа и огромната благодарност на страната му за спасяването на българските евреи. От Ерусалим предават спецалните ни пратеници Ирина Цонева и Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:44, 25.02.2016
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Бенямин Нетаняху посрещна Бойко Борисов като дългогодишен и скъп приятел, нарече го Биби, така както и българският премиер често се обръща към израелския си колега. Благодари му за сътрудничеството във всички сфери и най-вече в сигурността.

Бенямин Нетаняху министър-председател на Израел: Бойко ние с теб станахме свидетели на терористични заплахи към нашите две държави, които са от едно и също естество. И си сътрудничехме тясно след атентата в Бургас. На това е единичен пример за един много по-всеобхватен процес, който застрашава вашата държава, Близкия изток и целия свят. И в тази битка срещу екстремизма България и Израел стоят от една и съща страна. И това е битка не само за бъдещето на нашите две държави. Това е една битка за общите ни ценности и за ценностите на цивилизацията към която принадлежим. Сътрудничейки си, ние сме по силни и в сътрудничеството си ние ще успеем да отвоюваме победа.

Бойко Борисов не скри, че често разговаря и се консултира с Бенямин Нетаняху по проблемите на сигурността

Бойко Борисов - министър-председател на България: Той е един изключително голям учебник, а и изключително компетентен човек по всичко което става в този регион. Той е изключително информиран човек. И аз му благодаря, че досега не е имал тайни от мен и винаги ми е казвал дори с предваря ние какви посоки поема света.

Огромните газови находища в Израел и потенциалът на двустранните отношения в тази посока обсъдиха още двамата премиери. Страната ни разглежда държавите от региона на Средиземноморието и в частност Израел като потенциални доставчици на газ за България и Югоизточна Европа. Това пък заяви вицепремиерът Томислав Дончев на двустранна среща с председателя на Националния икономически съвет на Израел проф. Ави Симхон.

Бенямин Нетаняху призова и за все по голям внос от България към Израел особено на българското сирене с оглед на намаляването на митническите такси, което предстои тук.

А Борисов му разказа за срещата си с българските евреи снощи.

Бойко Борисов - министър-председател на България: И Биби Беше страшно трогателно хора, които са били на по една две три годинки и на украсен български ми казаха българското правителство ги е спасило да говорят за България и Израел като обща родина.

С президента Реувен Ривлин беше другата официална среща на Бойко Борисов в Израел днес.

За първи път при посещение не българска правителствена делегация в Ерусалим на всички журналисти днес бяха издадени официални свидетелства за хаджии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска розова вода за пиене хит в Китай
Българска розова вода за пиене хит в Китай
Панов: Трябва да има институционален контакт между премиер и председател на ВКС
Панов: Трябва да има институционален контакт между премиер и председател на ВКС