НОВИНИ

Предлагат бюджетът за извънболнична помощ да бъде 225 милиона лева

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България предлага бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ /ПИМП/ за 2017 г. да бъде 225 млн. лв. Предложението е направено в писмо, изпратено до премиера, до парламентарната комисия по здравеопазване, до министрите на здравеопазването и на финансите, до управителя на НЗОК и до медиите.

предлагат бюджетът извънболнична помощ 225 милиона лева
bnt avatar logo
от БНТ
15:23, 21.10.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

От сдружението посочват, че през последните 5 год. се налага обратна на заявяваните намерения тенденция, която се изразява в намаляване на бюджета за ПИМП като процент от бюджета за здравноосигурителни плащания на НЗОК. В писмото е приложена таблица с бюджетите за ПИМП от 2012 г. до 2016 г, в която е посочено, че бюджетът за ПИМП ежегодно намалява.
Допълнителни дейности, които личните лекари трябва да извършват, нямат финансово покритие, което е довело до намаляване на приходите на практиките при увеличен обем на работа, допълват от сдружението. В текста на писмото се подчертаваме, че личните лекари не получават заплати, а от приходите на практиката си осигуряват възнаграждение и осигуровки на сътрудниците си, наеми, консумативи, осигуряване на заместник и необходимите за работата технически средства. Недостатъчното финансиране води до влошени условия на труд и съкращаване на персонал, което не е предпоставка за подобряване на качеството на дейността ни, допълват лекарите.

От сдружението настояват да има два отделни бюджета - за ПИМП и за специализирана извънболнична помощ; да не се допуска прехвърляне на средства от бюджета за ПИМП в други пера, а потребителската такса да е задължителна за всеки. Ако някоя институция реши, че трябва определени групи да бъдат освободени от нея, то същата да покрие този разход в полза на освободеното от нея лице, се допълва в писмото.

Освободените от плащане на такса по повод налично заболяване да не заплащат потребителска такса само при прегледи, свързани със заболяването, предлагат още от сдружението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бундестагът прие закон, който позволява шпионажа срещу съюзници на Германия
Бундестагът прие закон, който позволява шпионажа срещу съюзници на Германия
Медицинска евакуация от Алепо не може да започне поради проблеми със сигурността
Медицинска евакуация от Алепо не може да започне поради проблеми със сигурността