НОВИНИ

Председателят на съда на ЕС: Влизането на България и Румъния в Шенген е важно

В София председателят на съда на ЕС увери, че влизането на България и Румъния в Шенген е важно за съюза. Коен Ленартс се срещна с президента Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева. Високопоставеният гост изнесе и лекция пред юристи в областта на европейското право.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:06, 29.09.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Европейският съюз трябва да се разширява, за да стане Европа една голяма зона на свобода и демокрация. Затова е важно България и Румъния да влязат в Шенген, смята председателят на съда на ЕС. Ленартс изтъкна, че балансът на интереси днес е по-сложен отпреди 30 години, когато всички държави членки са били в икономически възход.

Коен Ленартс, председател на Съда на ЕС: България е изключително важен партньор в Източна Европа и се намира в сърцето на съюза. ЕС не означава само Брюксел, означава всички нас, работещи заедно. Мигрантската криза и Брекзит са само част от кризите на ЕС.

Според външния министър Екатерина Захариева постижението на ЕС е, че е най-демократичния съюз и той дава стабилност на държавите от бившия социалистически блок.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Без перспектива за пълноправно членство в ЕС нашият регион никога няма да бъде стабилен и демократичен и достатъчно добре развит.

Коен Ленартс се срещна и с президента Румен Радев. Двамата са обсъдили политиката на сближаване между отделните държави членки, както и прилагането на правото на ЕС у нас през изминалите десет години членство в Съюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Караниколов: „Емко“ се е отказало от най-голямата си поръчка
Емил Караниколов: „Емко“ се е отказало от най-голямата си поръчка
Нощ на учените в Пловдив
Нощ на учените в Пловдив