НОВИНИ

Предстоят засилени проверки на всички кораби, пристигащи в Бургас и Варна

На пристанищата във Варна и Бургас са предприети специални мерки заради новия коронавирус. Екипажите на всички кораби незабавно трябва да докладват на местните власти при съмнение за заразен на борда моряк. В България има постоянни пунктове за граничен здравен контрол. Освен на Летище София, има и на портовете в двата най-големи черноморски града.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
09:20, 03.02.2020 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

При наличието на заразен с вируса моряк корабът се изолира, но може да остане на рейд. Оперативният план за действие в такава ситуация предвижда екип от специалисти, оборудвани с предпазни средства, да се качат на кораба, за да прегледат пациента.

Д-р Галина Кокошарова, Регионална здравна инспекция - Варна: Преценяваме на място болния, състоянието му. Дали се касае за заразно заболяване. Може болният да бъде оставен в изолатора на кораба, може по преценка да се изолира в Инфекциозна болница във Варна.

Заради ограничаване на разпространението на коронавируса се предприемат засилени проверки на екипажите на всички кораби, пристигащи на пристанищата във Варна и Бургас.

Здравните власти препоръчват да не се пътува до Китай, тъй като заразата се разпространява бързо.

Д-р Галина Кокошарова: Трябва да избягват контакт със заразени болни или пък със съмнителни заразени животни. Може, разбира се, да се носят маски, ръкавици при контакт с болен.

Най-малко 30 са българските моряци, плаващи на кораби в района на Китай. Собствениците на плавателните съдове вече са получили инструкции да предприемат необходимите мерки за защита на екипажите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кръстьо Белев: Малко се преекспонират нещата с коронавируса
Кръстьо Белев: Малко се преекспонират нещата с коронавируса
Връчиха наградите БАФТА
Връчиха наградите "БАФТА"