НОВИНИ

Премиерът Харири се връща в Ливан, поставя условие за отказ от оставката си

Подалият оставка ливански премиер Саад Харири обяви от Саудитска Арабия, че е свободен.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:21, 12.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
премиерът харири връща ливан поставя условие отказ оставката

„Аз съм свободен тук. Ако реша да отпътувам утре, ще го направя“, каза той в интервю от саудитската столица Рияд за телевизията на неговата партия.

Той заяви, че след няколко дни ще се върне в Бейрут. „Ще се върна в Бейрут, за да връча официално оставката си на президента на републиката“, посочи той.

Харири потвърди, че е напуснал страната "от съображения за сигурност". Той отхвърли отправените към Саудитска Арабия обвинения, че се намесвала във вътрешните работи на Ливан. По думите му Саудитска Арабия "е била и си остава приятел на ливанците".

Решението си да напусне премиерския пост Харири обясни със стремежа „да защити интересите на Ливан“.

„По време на предстоящата среща с президента Мишел Аун ще обсъдя регулирането на кризата. Ако те искат да се откажа от оставката, принципът за неутралитета на Ливан трябва ясно да се спазва“, поясни Саад Харири.

На 3 ноември Харири замина на посещение в Саудитска Арабия, но на следващия ден обяви изненадващо от столицата ѝ в телевизионно обръщение, че подава оставка заради заплаха за живота му и в знак на протест срещу намесата на Иран и неговото протеже, ливанската шиитска организация „Хезбола“ във вътрешните работи на Ливан, срещу което „той не е могъл да се противопостави“.

Оставката му така и не бе приета в Бейрут, защото според ливанското законодателство се изисква той да я връчи на президента Мишел Аун. Появиха се слухове, че премиерът е бил примамен в Саудитска Арабия, където е бил арестуван по подозрения за участие в корупционни схеми. В същото време стана ясно, че той бе прие от саудитска крал ден, след като обяви оставката си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емирейтс договори закупуването на 40 самолета Боинг
"Емирейтс" договори закупуването на 40 самолета Боинг
Kоледният дух вече се усеща в Ню Йорк
Kоледният дух вече се усеща в Ню Йорк