НОВИНИ

Премиерът: Срещата на Вишеградската група изпълни своята цел

Срещата на Вишеградската група в Прага е изпълнила своята цел - да покаже на Европейския съвет, че иска ускоряване на решението за миграционния проблем, смята премиерът Бойко Борисов. По думите на Борисов на заключителната пресконференция срещата не е била насочена нито срещу Гърция, нито срещу която и да е държава от Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
22:44, 15.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Българският външен министър заяви от своя страна, че ако операцията на НАТО по морската граница между Гърция и Турция се окаже успешна, България ще настоява Алиансът да има сухопътна операция и по българо-турската, и по гръцко-турската граница.

Срещата на премиерите на Унгария, Чехия, Словакия и Полша с участието на българския им колега и македонския президент се проведе в навечерието на Европейския съвет със задача да се търсят общи действия по мигрантската криза.

Словашкият премиер Роберт Фицо говори за нужда от план Бе за защита на границите на Македония и България, тъй като Турция и Гърция не са в състояние да удържат потока.

Според унгарския премиер Виктор Орбан, въпросът е иска ли Европа втора защитна линия между Турция и днешните Шенгенски граници.

Бойко Борисов, министър-председател: И като позиция на България, която сме защитавали и пред ЕС, да се затворят всички външни граници, не вътре в Европа, а външните граници. Да останат легалните КПП, вкъдето всички да минават, да се проверява здравословното им състояние и съответно тези - релокация, реадмисия.

Виктор Орбан, министър-председател на Унтария: Унгария подкрепя шенгенското членство на България. Това вече не е юридически и философски въпрос, България доказа, че покрива шенгенските изисквания и е способна да контролира собствените си границии и затова трябва да й предложим членство в Шенген.
Бохуслав Соботка, министър - председател на Чехия: Бих искал да благодаря на македонския президент Иванов и на българския премиер Борисов, че приеха поканата и дойдоха на тази среща, за да ни запознаят с последното развитие на бежанската криза и взетите мерки за защита на границите. Участието на нашите скъпи приятели от Балканите показва, че Вишеградската четворка е отворен формат за сътрудничество, който позволява включването на нашите европейските партньори за решаването на общ проблем.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се да бъдат осигурени пари за строежа на Лот 1 и Лот 2
Очаква се да бъдат осигурени пари за строежа на Лот 1 и Лот 2
Пристигна първият щъркел
Пристигна първият щъркел