НОВИНИ

Презентация "Под небето на Родопите" по повод 35 години обсерватория в Рожен

Националната астрономическа обсерватория (НАО) "Рожен" отбелязва 35-та си годишнина. Във връзка с празника днес, от 18.00 ч., в Големия салон на Българската академия на науките проф. Илиан Илиев ще направи презентация "Под небето на Родопите", посветена на историята и достиженията на обсерваторията, съобщиха от БАН.

презентация небето родопите повод години обсерватория рожен
bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 18.04.2016
Чете се за: 00:31 мин.
Още

В програмата е включена премиера на документалния филм "Поглед към звездите" на режисьора Христина Вардева, заснет през 2014 г. в НАО "Рожен", и изпълнение на рокгрупата "КОНТАКТъ". Гостите на събитието ще могат да разгледат изложба на постери, посветени на НАО "Рожен".

Най-големият астрономически комплекс на Балканите - НАО "Рожен", официално е открит на 13 март 1981 г. За тези 35 години, по данни от обсерваторията, са направени над 1400 научни публикации и са защитени повече от 60 докторски дисертации. Според световните бази данни за научна литература, в периода 1996-2014 г., България се нарежда на 39-то място от 163 страни по публикационна активност и качество на научните публикации в областта на астрономията и астрофизиката.

Всяка година стотици ученици и студенти от България и чужбина добиват практически умения в областта на астрономията, ползвайки телескопите в обсерваторията по време на практики и школи. Посетителите на обсерваторията са хиляди, като много от тях за първи път се докосват до магията на звездното небе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва съдебният процес по войната на териерите
Започва съдебният процес по "войната на териерите"
Километрично задръстване на Околовръстното шосе в София
Километрично задръстване на Околовръстното шосе в София