НОВИНИ

Президентът на Армения разпусна парламента и насрочи предсрочни избори

Президентът на Армения Армен Саркисян подписа указ за разпускане на парламента, с който определи и 9 декември за провеждане на извънредни парламентарни избори, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на пресслужбата на държавния глава. Указът се базира на чл. 149 от конституцията на Армения, който изисква избори да се състоят от 30 до 45 дни след разпускането на законодателния орган, и влиза в сила след публикуването му.

bnt avatar logo
от БТА
23:14, 01.11.2018
Чете се за: 00:23 мин.
По света
президентът армения разпусна парламента насрочи предсрочни избори

До разпускане на парламента се стигна, след като днес той за втори път не успя да избере нов премиер. Подалият оставка премиер Никол Пашинян беше единственият кандидат на днешното гласуване.

Пашинян и поддръжниците му искат предсрочни избори, тъй като в сегашния парламент контрол има партията, която подкрепяше неговия предшественик и тя блокира някои от инициативите му.

43-годишният бивш журналист зае поста през май, след като оглавяваше продължили със седмици протести, които принудиха дългогодишния президент Серж Саркисян да подаде оставка.

Пашинян обяви оставката си на 16 октомври, но остана временно изпълняващ длъжността, за да може да предизвика предсрочни парламентарни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голи оток – необитаемият остров, на който има хора
Голи оток – необитаемият остров, на който има хора
Британският министър на спорта подаде оставка заради залози на ротативки
Британският министър на спорта подаде оставка заради залози на ротативки