НОВИНИ

Президентът на САЩ представя нови мерки срещу огнестрелните оръжия

Американският президент Барак Обама ще представи серия от мерки за намаляване на насилието в Съединените щати, причинено от огнестрелни оръжия. Чрез тези мерки Обама ще се опита да наложи по-строг контрол върху легалното притежание на оръжия в страната.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:54, 05.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Президентът ще представи проектоуказа си този следобед. Веднага след завръщането си от ваканция на Хавайските острови той минава в офанзива по въпроса за контрола върху оръжията. Според официално съобщение на президентската администрация Обама е решен да действа, без да чака хипотетичен закон за контрол на оръжията, на който особено негативно гледат неговите републикански противници. Обама определя проектоуказа като плод на здравия разум и обещава да продължи борбата срещу онова, което той описа като "бича на насилието, причинено от огнестрелните оръжия".

Барак Обама - президент на САЩ: "Но нека да бъдем ясни - това няма да намали тези престъпления, няма да сложи край на всичките стрелби. Но ще позволи да се спасят човешки животи в тази страна."

Новите мерки ще изискат от всеки, който продава оръжие, да се регистрира като търговец. Във връзка с тяхното налагане ще бъдат назначени още 200 агенти, които ще отговарят за прилагането на съответните разпоредби.

ФБР пък ще наеме над 230 нови инспектори, които ще извършват проверки на купувачите на оръжия. 500 милиона долара ще бъдат заделени за допълнителни разработки на технологии за безопасно боравене с огнестрелни оръжия.


ЗАЩО АМЕРИКАНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ТРУДНО РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА С ОГНЕСТРЕЛНОТО ОРЪЖИЕ, ВИЖТЕ В БЛОГА НА ТОНЯ ДИМИТРОВА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдовица на жертва от Шарли Ебдо иска проверка на фактите за атентата
Вдовица на жертва от "Шарли Ебдо" иска проверка на фактите за атентата
Саудитска Арабия защити екзекуциите
Саудитска Арабия защити екзекуциите