Президентът Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Унгария

България и Унгария имат общи исторически корени и са свързани от дълбоко приятелство от повече от 1000 години. Двата народа са обединени и от общата си борба срещу комунизма. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония в Будапеща, на която беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Унгария, "Голям Кръст на Унгарския Орден с огърлие и звезда със златисти лъчи", съобщи президентският прессекретариат.

от БТА
17:35, 10.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Президентът Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Унгария

Българският държавен глава получи висшето отличие за заслугите си за развитието на българо-унгарските отношения, както и за приноса си за утвърждаване на стабилността в региона и насърчаване на европейското сътрудничество. Отличието се връчва на действащ държавник за пръв път от пет години.

"Унгария е истински приятел на България", подчерта още президентът Плевнелиев и отбеляза грижата и подкрепата, които унгарската държава е оказала на хилядите български градинари в началото на ХХ век, както и на днешната българската общност в страната за съхраняването на нейната културна идентичност и традиции. Росен Плевнелиев открои и активния политически диалог между двете държави в рамките на ЕС и НАТО, както и осъществените посещения на най-високо равнище у нас през 2016 г. на президента Янош Адер и от министър-председателя Виктор Орбан.

"Президентът Росен Плевнелиев е голям приятел на Унгария и направи много за българо-унгарските отношения. През изминалите 1000 години сме възприемали по този начин и приятелския български народ", посочи по време на на церемонията министър-председателят Виктор Орбан. Унгарският премиер подчерта, че независимо от трудностите, през които са преминавали българите в своята история, народът ни винаги е успявал да се изправи отново. По време на церемонията Виктор Орбан изтъкна и личния принос на Росен Плевнелиев за преодоляване на политическата нестабилност в България през последните години и за интеграцията на страната ни в Европейския съюз и НАТО.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Робърт Калинянк: България е пример как трябва да се работи с бежанската криза
Робърт Калинянк: България е пример как трябва да се работи с бежанската криза
„Златният век на Дордрехт“ гостува на Варна
„Златният век на Дордрехт“ гостува на Варна