НОВИНИ

Президентът Радев участва в откриването на 74-та сесия на Общото събрание на ООН

В Ню Йорк президентът Румен Радев и вицепремиерът Екатерина Захариева участваха в официалното откриване на срещата на върха на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:35, 24.09.2019
Чете се за: 01:47 мин.
По света

Тази година темите са насочени към активизиране на многостранните усилия за намаляване на бедността и за предотвратяването на конфликти. В дневния ред са мерки срещу понижаването на качеството на образованието, за борба с климатичните промени и социалното изключване.

Държавните и правителствените ръководители на всички 193 държави-членки присъстваха на днешното официално откриване, направено от генералния секретар Антониу Гутериш. Откриване, протекло при рекорден медиен интерес и в същото време в град, напълно блокиран от полиция и спецчасти и същевременно от многохилядни протести, насочени в защита на борбата срещу климатичните промени.

Очаквано, много интересна, продължила повече от 30 минути реч на американския президент Доналд Тръмп. Реч, в която той заяви, че страната му не търси конфликт с никоя друга държава, засегна значението на националния суверенитет, като призова другите държави "да се обичат" и да отстояват интересите си, предупреждавайки, че бъдещето не принадлежи на глобалистите.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: "Ако искате свобода, гордейте се с вашата страна. Ако искате демокрация, дръжте се за своя суверенитет и ако искате мир, обичайте своята нация. Мъдрите лидери винаги поставят на първо място доброто на собствения си народ и своята страна. Бъдещето не принадлежи на глобалистите, бъдещето принадлежи на патриотите. Бъдещето принадлежи на суверенни и независими нации, които защитават своите граждани, уважават своите съседи и почитат различията, които правят всяка страна специална и уникална".

Откриването на дебата на най-високо равнище проследиха днес и българският държавен глава Румен Радев, както и вицепремиерът Екатерина Захариева.

Румен Радев - президент на България: "Очакванията към ООН са огромни и това е за потушаване, за справяне, за превенция на конфликти. За повишаване на общата сигурност в света. В момента имаме изостряне на обстановката за сигурност в района на Персийския залив. Надявам се, и предложенията, които има президентът на Иран за деескалация и вижданията, които имат САЩ и другите партньори, да доведат до реална деескалация. Да избегнем още един потенциален конфликт в този район на света".

Миролюбива реч с основни послания, насочени към ценности без изненади от гледна точка на външната политика на САЩ, така вицепремиерът Захариева коментира речта на американския президент.

Екатерина Захариева - вицепремиер на България: "Като цяло посланието беше "не на глобализацията, да на силните нации" - нещо, което президентът Тръмп, откакто е на поста, е основното му послание и мото. Подаде ръка, според мене за някакви бъдещи преговори с Иран, като им каза "започнете да изграждате собствената си държава, престанете да създавате регионални конфликти, да използвате проксита, да финансирате тероризма".

Междувременно в кулоарите на ООН се заговори за възможна среща между Доналд Тръмп и иранския му колега Хасан Роухани.

Пред медиите Тръмп не изключи възможността за такава среща, но подчерта, че към настоящия момент такава не е планирана. По-късно днес българският държавен глава ще има изказване пред Форума на най-високо равнище за устойчивото развитие, а вицепремиерът Захариева ще участва във форум на външните министри от Балканските страни. Днес е и традиционната официална вечеря, която американският президент и съпругата му Мелания дават за държавните и правителствените ръководители, участващи в сесията. Поканени са българският президент Румен Радев и съпругата му - Десислава Радева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Правителството работи за защитаване правата на българите на Острова
Захариева: Правителството работи за защитаване правата на българите на Острова
Популярен китайски готвач е на посещение в България
Популярен китайски готвач е на посещение в България