НОВИНИ

Президентът Росен Плевнелиев в Молдова

Във втория ден от официалното си посещение в Молдова Росен Плевнелиев се срещна с новоизбрания държавен гласа - Игор Додон, по негова молба. Българският президент и пред него е изразил удовлетворение от решението да бъде открито консулство в Тараклия. Изразил е надежда, че ще бъде спазено обещанието Тараклийския район да запази своята самостоятленост, след териториално-административната реформа в страната. По-късно българският президент посети Тараклия, където е втората по големина историческа българска общност зад граница. От Кишинев предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:46, 16.11.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света

В Тараклийския район живеят повече от 30 хиляди етнически българи, които по трогателен начин пазят корените си - ансамбъл "Родолюбие" съхранява българските народни песни и танци, вече 35 години самодейният театър представя български пиеси, със собствени сили са подредили и етнографския музей.

Росен Плевнелиев съобщи, че ще бъде открито ново консулство, както и че Тараклийския университет ще стане филиал на някои от българските, като Русенският вече е заявил готовност за това. Увери ги, че ще работи за създаване на Български културен център в района

Президентът обеща и съдействие за привличане на български инвеститори в района, за което хората тук имат голямо желание.

Българите от Тараклия показаха какво са направили с финансовата подкрепа, която получават от страната ни - ремонтирали са някои административни сгради и университета, изградили са пречиствателни станции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Описват незаконни къщи в пловдивския квартал „Столипиново”
Описват незаконни къщи в пловдивския квартал „Столипиново”
Берлин-последна спирка на Обама като президент в Европа
Берлин-последна спирка на Обама като президент в Европа