НОВИНИ

​Президентът Румен Радев на аудиенция при кралица Елизабет II

Президентът Румен Радев беше на аудиенция при Нейно Величество Елизабет Втора - кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Срещата е продължила около 40 минути и е повече от предвиденото по протокол. Президентът Румен Радев е третият български държавен глава, който разговаря с британската кралица. Аудиенция имаха също президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев. Още за визитата на държавния глава от специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 18.10.2018
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Аудиенцията на президента Румен Радев при Нейно величество кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец започна точно в 12:30 ч местно време. Малко по-късно в разговора се включи съпругата на държавния глава Десислава Радева. Срещата премина при строг протокол.

Кралица Елизабет Втора е най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство. На престола се възкачва през 1952 г. и вече 66 години е на трона. Функциите на британската кралица имат представителен и церемониален характер. Тя приема държавни ръководители, по предложение на правителството.

Елизабет Втора говори перфектен френски и често го използва при официални срещи. Кралицата е известна и с това, че не дава интервюта. Обича животните и по-специално конете и кучетата. Посещава конни надбягвания с участието на кралските коне. Подкрепя редица благотворителни инициативи.

;

Срещата премина при изключително топла атмосфера, каза след аудиенцията президентът Радев. Той е поканил Нейно величество или член на кралското семейство да посети България догодина, когато се навършват 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

Румен Радев - президент на Република България: Кралица Елизабет Втора прояви жив интерес към историята и културата на нашата страна. Между България и Великобритания има стратегическо партньорство, има отличен политически диалог, има активно сътрудничество в редица области. Поканата за аудиенция е знак за приятелските отношения между двете страни.

След аудиенцията при кралица Елизабет Втора, президентът Румен Радев пристигна в Оксфорд. В престижния университет той изнесе лекция на тема "Предизвикателствата за сигурността пред Европа". Срещна се също с представители на комитета на "Оксфорд Юниън" и разговаря с български студенти, които следват във Великобритания.

В лекцията си президентът посочи, че Европа трябва да бъде силна и да играе решаваща роля на глобалната сцена, но досега е показала скромни амбиции в развитието и гарантирането на собствената си сигурност в стратегическа перспектива.

По думите му, в краткосрочен план това може да изглежда като най-евтиния начин да се осигури задоволително ниво на сигурност. В дългосрочен план обаче, това ще изисква огромни ресурси, в комбинация с невъзможност да се гарантира адекватно сигурността.

Румен Радев, президент на Република България: ЕС с нежелание заделя бюджет за изграждане на адекватни отбранителни способности и инвестиции в сигурността и е нерешителен при проектирането на стабилност и оказване на помощ за развитие, когато се налагат действия извън неговата територия. Подобен е случаят с миграционната криза.

Държавният глава е убеден ,че Европа има нужда от критично мислене, развито още в най-ранните етапи на образованието. Както и от активни граждани, непримирими към несправедливостта, неподатливи на фалшивите новини и готови да защитават демократичните ценности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов в Брюксел: Миграционният натиск към България идва от гръцката граница
Борисов в Брюксел: Миграционният натиск към България идва от гръцката граница
Разпит и обвинения за заподозрения за убийството на Виктория Маринова
Разпит и обвинения за заподозрения за убийството на Виктория Маринова