Приеха годишния доклад за състоянието на националната сигурност

Правителството одобри Годишния доклад за състоянието на националната сигурност и ще го внесе за разглеждане от Народното събрание, съобщи пресслужбата на кабинета.

от БНТ
12:31, 23.08.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
приеха годишния доклад състоянието националната сигурност

Основна цел на доклада е да представи оценките на изпълнителната власт за рисковете, опасностите и заплахите пред националната сигурност, за ефективността и ефикасността на политиката за национална сигурност, за действията, които институциите на държавната власт планират да предприемат през следващия период.

В доклада се съдържат информация и оценки за вътрешно-политически събития, за процеси по реализиране на международни проекти и за събития в конфликтни райони в чужбина.

Опасностите от външнополитически характер за националната сигурност на България през 2016 г. са произтичали основно от продължаващите бойни действия в Сирия, от предизвикания от тях, както и от нестабилността в други райони на света, бежански и миграционен натиск към страните от Европейския съюз, се посочва в доклада. Съществен дебат за състоянието на света в европейски мащаб е предизвикал и резултатът от референдума във Великобритания за излизане от Европейския съюз.

Във вътрешен план докладът разглежда аспектите на финансовата, икономическата и енергийната сигурност, социалната сигурност, сигурността в отношенията човек-природа, вътрешния ред, дейностите на чужди специални служби, състоянието на отбраната, киберсигурността, дейността по защита на класифицирана информация.
Проектът на доклада е разгледан и одобрен на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет на 21 юли.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Родителите на момчето, обвинено в убийството на Никол, ще обжалват мярката му
​Родителите на момчето, обвинено в убийството на Никол, ще обжалват мярката му
Касова бележка за престой без консумация била шега
Касова бележка за престой без консумация била шега