НОВИНИ

Продължава борбата с огнената стихия в Калифорния

Борбата с огнената стихия в Калифорния продължава. В щата бушуват три огромни пожара, които вече отнеха живота на над 30 души. Най-малко 200 души са в неизвестност. В много райони е обявена задължителна евакуация.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:42, 12.11.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

"Дяволските ветрове" - както ги наричат местните, продължават да разпалват пожарите в Калифорния. 8 000 огнеборци се борят с 3 огромни огнища в северната и южната части на щата. Пламъците са обхванали повече от 1000 квадратни км. Спасителните екипи засилиха издирвателните дейности в град Парадайс, който е почти изцяло изпепелен.

Джери Браун, губернатор на Калифорния: Не знаем причината за този пожар. В град Парадайс със сигурност са били подготвени, но тук имаме натрупване на специфични условия - суха почва и растения, в комбинация с пориви на вятъра до 120 км/ч - това се случва. И ние трябва да сме по-добре подготвени - това е нова аномалия.
;

Губернаторът призова президента Доналд Тръмп да обяви извънредно положение в щата, което ускори справянето с огнената стихия. В Северна Калифорния са унищожени над 6700 сгради, а в Южна Калифорния - около 180. На близо 300 000 жители в щата е било наредено да се евакуират.

Даръл Осби, началник на пожарна в Лос Анджелис: "Помолихме гражданите да се евакуират. Всички налични пожарникари са на терен. Опитваме се да опазим незапалените райони, и всичко което е в тях, както и да овладеем огъня."

Полицията информира и за случаи на набези на евакуирани жилища. Според синоптиците силните ветрове в Калифорния ще продължат поне до четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредно заседание на съда в Никозия по делото за фалита на Олимпик
Поредно заседание на съда в Никозия по делото за фалита на "Олимпик"
Започва проверка в Агенцията по вписванията за раздадените бонуси
Започва проверка в Агенцията по вписванията за раздадените бонуси