НОВИНИ

Продължават проверките на Министерството на туризма по Черноморието

Продължават проверките на Министерството на туризма по цялото Черноморие. Те обаче не са обвързани по никакъв начин с акциите на вицепремиера Валери Симеонов от последните дни. Това заяви днес във Варна министър Николина Ангелкова, която заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в дискусията „За по-чист морски туризъм“. С представители на туристическия бранш бяха обсъдени и правилата за разделно събиране на отпадъците в хотели и заведения за хранене.

bnt avatar logo
от Екип на „По света у нас“
18:25, 14.08.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

И тази година най-честите нарушения по плажовете са свързани с липсата на спасители, заяви министър Ангелкова. Уведомени са областните управители, които отговарят за почистването и осигуряването на водно спасяване на неохраняемите плажове. Тази година се забелязват много по-малко нередности с поставянето на временнни премествяеми обекти. Те са били само три, след като са направени предписания по случаите. Забелязват се обаче друг тип нередности.

Нов вид нарушения по плажовете това лято са констатирали проверките на министерството на туризма, каза във Варна министър Николина Ангелкова. Става въпрос за плажове, които са отдадени под наем, но новият стопанин не иска да подпише договора си, или не е допуснат от предишен наемател. Такива са плажовете Кабакум и Панорама край Варна.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Няма как всички други да плащат, а само те да извършват нерегламентирани дейности на плажа, държавата да им плаща почистването и водното спасяване, а пък те да извършват търговска дейност.
;

Министерството на туризма ще продължи да извършва проверки за чистотата на плажовете до края на активния туристически сезон.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Когато бъдат установени нарушения, ние даваме предписания, след това има повторни инспекции и ако изискванията не са изпълнени има санкция.
;

През този летен сезон морската вода по цялото Черноморие е много по-чиста в сравнение с минали сезони, категоричен е екоминистърът Нено Димов. На срещата във Варна той увери, че до края на годината ще бъде довършена пречиствателната станция в Китен и Приморско, а тази в курорта Златни пясъци ще бъде разширена.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Една нова пречиствателна станция в Ахелой мисля, че ще се строи, така че това са мерки, които са насочени изцяло в посока подобряване качеството на водата в Черно море.

Нерешен засега остава единствено проблемът с изграждането на пречиствателната станция в Синеморец, тъй като към момента няма терен, на който да започне изграждането ѝ.

;

Не срещата днес стана ясно, че друг от приоритетите пред страната ни е разделното събиране на отпадъци. Браншовите организации искат да се промени таксуването на такса смет, като желанието им е това да става на килограм събрана смет, а не както сега - на данъчна оценка. От екоминистерството обявиха, че ще осигурят нов вид сметосъбиране и така ще подпомогнат бранша да изпълни изискването 35% от биоразградимите отпадъци да се използват за приозводството на електроенергия. Министър Ангелкова обяви, че водата тази година е сравнително чиста, но се иска повече, така че проверките ще продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панчарево и Кокаляне на протест заради трудности в сметоизвозването
Панчарево и Кокаляне на протест заради трудности в сметоизвозването
Валери Симеонов ще продължи с проверките по Черноморието
Валери Симеонов ще продължи с проверките по Черноморието