НОВИНИ

Проф. Герджиков не е дал конкретен отговор дали ще стане служебен премиер

Бившият председател на парламента и депутат от НДСВ проф. Огнян Герджиков потвърди пред БНТ, че с него са водени предварителни разговори за служебен премиер. В сутрешния блок "Денят започва" проф. Герджиков обаче уточни, че не е дал конкретен отговор дали би застанал начело на служебния кабинет, който избраният за президент Румен Радев трябва да състави в едноседмичен срок след встъпването си в длъжност на 22 януари.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:44, 09.01.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Проф. Огнян Герджиков потвърди появилата се през миналата седмици информация, че именно той може да оглави бъдещото служебно правителство. Първо пред БНТ известният юрист обяви:

проф. Огнян Герджиков - юрист
Имаше предварителен разговор, най-общ, като някаква идея, на която аз не съм казал нито "да", нито "не". Дали ще се стигне изобщо до мен е въпрос абсолютно неясен към днешна дата. Може би в един следващ момент ще стане ясно. Към днешна дата нищо категорично аз не мога да кажа.

Що се отнася до това какви личности ще влязат в служебния кабинет, Огнян Герджиков каза, че президентът Радев едва ли би съставил "един кабинет, яркооцветен, било в червено, било в синьо", а ще търси баланс.

проф. Огнян Герджиков - юрист
Това е и нормалното за един служебен кабинет - да няма партийни пристрастия. По замисъл той не трябва да е подчинен, той не се излъчва от партия, за да бъде партийно оцветен.

Бившият председател на 39-ото Народно събрание смята, че президентът Плевнелиев не е нарушил Конституцията като не е съставил служебно правителство.

проф. Огнян Герджиков - юрист
То, докато научат министрите откъде се влиза в кабинета им, и то ще им изтече срокът. Ще се получи парадокс.

Професор Герджиков не се ангажира с позиция дали да се даде време на сегашния парламент, за да отговори на резултата от референдума, вместо да бъде разпуснат с идването на служебния кабинет на власт. Същевременно открои задачите за бъдещото служебно правителство, които не трябвало да се ограничават само с организацията на изборите, а и с усилена подготовка на първото българско председателство на Евросъюза.

проф. Огнян Герджиков - юрист
Друг сериозен проблем пред служебния кабинет е назначаването на еврокомисар, тъй като сме единствената страна, която в момента няма еврокомисар, затова че Кристалина Георгиева напусна поста преждевременно.

Дългогодишният преподавател по право коментира, че у нас няма политическа криза. По думите му навсякъде по света правителствата могат да подадат оставка. Драма би настъпила, смята Огнян Герджиков, ако след изборите новият парламент не може да излъчи правителство и да трябва да влезем в спирала - от избори в избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три денонощия русенско село остана откъснато от света
Три денонощия русенско село остана откъснато от света
За снега и снегорините
За снега и снегорините