Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Протестът на "жълтите жилетки" във Франция тази седмица е по-малоброен

Във Франция - седма поредна събота на протести. Мобилизацията на "жълтите жилетки" отслабна по празниците, но от движението обещават да подновят с нова сила акциите си в началото на Новата година. В съседна Белгия, където има подобно протестно движение, властите забраниха да се затварят пътищата по границата с Франция.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:14, 29.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Днешната акция на "жълтите жилетки" в Париж беше посветена на телевизиите, които според участниците не отразяват обективно протестите. Полицията напразно очакваше демонстранти на "Шан-з-Елизе", но те се появиха в 15-и квартал, пред сградите на телевизия BFM и френската държавна телевизия. След кратко стълкновение със силите на реда, протестът премина спокойно.

"Ние не сме банда анархисти", каза оратор в Марсилия, където демонстранти прогониха телевизионен екип с викове "лъжци". Манифестациите обхванаха редица градове, но не бяха много масови.

Вестник "Фигаро" обобщава, че миналата събота в цяла Франция са демонстрирали общо 38 600 души, в сравнение с 66 000 предишната седмица и 282 000 по време на първия протест на 17 ноември. Водачите на "жълтите жилетки" поясняват, че това е временно затишие по празниците, но движението не е изоставило исканията си, включително това за референдум по гражданска инициатива.

В съседна Белгия изглежда затишието е пълно, но властите в граничната провинция Ено забраниха на "жълтите жилетки" да блокират пътища. В района на границата е забранено и събирането на повече от петима души, освен ако не са пътници, спрели за почивка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Левски се раздели с млад вратар
Левски се раздели с млад вратар
Призив в Германия за отказ от фойерверките в новогодишната нощ
Призив в Германия за отказ от фойерверките в новогодишната нощ