НОВИНИ

Протестът на "жълтите жилетки" във Франция тази седмица е по-малоброен

Във Франция - седма поредна събота на протести. Мобилизацията на "жълтите жилетки" отслабна по празниците, но от движението обещават да подновят с нова сила акциите си в началото на Новата година. В съседна Белгия, където има подобно протестно движение, властите забраниха да се затварят пътищата по границата с Франция.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:14, 29.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Днешната акция на "жълтите жилетки" в Париж беше посветена на телевизиите, които според участниците не отразяват обективно протестите. Полицията напразно очакваше демонстранти на "Шан-з-Елизе", но те се появиха в 15-и квартал, пред сградите на телевизия BFM и френската държавна телевизия. След кратко стълкновение със силите на реда, протестът премина спокойно.

"Ние не сме банда анархисти", каза оратор в Марсилия, където демонстранти прогониха телевизионен екип с викове "лъжци". Манифестациите обхванаха редица градове, но не бяха много масови.

Вестник "Фигаро" обобщава, че миналата събота в цяла Франция са демонстрирали общо 38 600 души, в сравнение с 66 000 предишната седмица и 282 000 по време на първия протест на 17 ноември. Водачите на "жълтите жилетки" поясняват, че това е временно затишие по празниците, но движението не е изоставило исканията си, включително това за референдум по гражданска инициатива.

В съседна Белгия изглежда затишието е пълно, но властите в граничната провинция Ено забраниха на "жълтите жилетки" да блокират пътища. В района на границата е забранено и събирането на повече от петима души, освен ако не са пътници, спрели за почивка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се раздели с млад вратар
Левски се раздели с млад вратар
Призив в Германия за отказ от фойерверките в новогодишната нощ
Призив в Германия за отказ от фойерверките в новогодишната нощ