НОВИНИ

"Против" и "за" управляващите консерватори в Полша (СНИМКИ)

Внушителен антиправителствен протест в Полша. Рекордните над 240 000 души излязоха на улицата срещу управляващите консерватори в Полша. Недоволни са от правителствените реформи, сред които и контрол на назначенията по високите етажи в обществените медии. Поддръжници на кабинета "Качински" също демонстрираха. А двете шествия съвпаднаха с традиционния поход "Шуман" в чест на Деня на Европа.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова БТА
19:14, 07.05.2016
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Това е една от най-големите демонстрации в Полша след падането на комунизма през 1989 година. Шествието, преминало под мотото "Ние сме и ще останем в Европа", беше организирано няколко дни след отбелязването на 12-годишнината от присъединяването на Полша към ЕС, отбелязва Асошиейтед прес.

Инициаторите на протеста са опозиционната партия Гражданска платформа и гражданската организация Комитет за защита на демокрацията, известна в Полша като КОД.

КОД беше създадена през ноември, малко след като партията Право и Справедливост пое властта и предприе стъпки, довели до намаляване на правомощията на Конституционния съд. Тези действия бяха разкритикувани от ЕС и Съвета на Европа - правозащитна организация, според която правителството във Варшава подкопава върховенството на закона като централизира властта.


;

Малко преди това във Варшава имаше контрапротест на националисти и католици в подкрепа на Право и справедливост, но той беше доста по-малоброен.

Двете шествия съвпаднаха с традиционния "парад Шуман", организиран по случай Деня на Европа. Маршрутите на трите шествия са близки един до друг, но не се очаква да се пресекат.

;

Стотици хиляди, според варшавското кмество, участваха в демонстрацията против политиката на управляващите от партията " Право и справедливост".

Гжегож Схетиня, опозиционна "Гражданска платформа": Тук сме, за да кажем, че няма да допуснем кошмара на авторитарното управление. Няма да допуснем посегателства срещу демокрацията, нарушаване на закона и на конституцията.

Либералната опозиция обвинява управляващите в посегателства срещу основни свободи и смята , че правителството на Беата Шидло застрашава европейското бъдеще на Полша. Имат се предвид закони като тези, които ограничиха правомощията на конституционния съд,осигуриха назначаването на шефове на обществените медии от правителството и дадоха по-лесен достъп на полицията до банковите и телефонните данни на гражданите. Някои от действията на кабинета предизвикаха процедура от страна на европейската комисия, която може да замрази правото на вот на Варшава. Ярослав Качински, водач на управляващата партия отхвърля критиките.

Ярослав Качински, лидер на управляващата партия "Право и справедливост": Няма и най-малка заплаха за демокрацията, за гражданските свободи, за човешките права. Това се признава от всички, също и от нашите партньори от Европейския съюз.

Нашата позиция зависи от нашата сила, казва Качински, чиято партия е на власт от миналия октомври и запазва почти същата популярност от 33%. Управляващите обясняват, че трябва да укрепят контрола си над държавните институции, да разделят възможно по-равно икономическите облаги и да защитават по-усърдно полските интереси в Евросъюза.

Във Варшава се проведе и трето шествие - традиционният поход Шуман, в чест на деня на Европа 9 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама румънски военни са убити в Афганистан
Двама румънски военни са убити в Афганистан
Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс
Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс