НОВИНИ

Садик Хан: Ще работя като кмет на всички лондончани

Новият кмет - мюсюлманин на Лондон, започна първия си работен ден в християнска катедрала. Това показва намерението му да бъде кмет на всички лондончани, коментира специалният ни пратеник в Лондон Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:08, 07.05.2016
Чете се за: 01:18 мин.
По света
Садик Хан - кмет на Лондон: Казвам се Садик Хан и съм кмет на Лондон. Още не мога да повярвам на това, което се случи през последните 24 часа. Днес сме в катедралата в Садък, защото искам да започна работата си така, както смятам да работя през целия си мандат - като кмет на всички лондончани. Ще работя в името на всяка общност и всяка част от нашия град.

Садик Хан е син на пакистански емигранти, баща му е бил шофьор на автобус, а майка му шивачка. Биографията му е пълна с прецеденти - той е първият мюсюлманин, министър в британския парламент - по покана на бившия премиер Гордън Браун, Садик Хан оглавява транспортното министертсво.

Често споменава своето детство, преминало в общинско жилище в бедната северна част на Лондон. Животът му никак не е бил лесен, но не спира да се бори - завършва право, а още 15-годишен става член на лейбъристката партия. Сега той отново влиза в историята като първия мюсюлманин, станал кмет на голяма европейска столица.

Садик Хан - кмет на Лондон:
Някои от вас може би знаят, че съм израснал в общинско жилище, недалеч оттук. Преди години не съм и мечтал, че ще стоя тук като кмет на Лондон. Но сега съм тук заради възможностите, които нашият град е дал на мен и на моето семейство. И моята амбиция е да направя така, че всички лондончани да получат същите възможности, които съм имал и аз.
Баронеса Дорийн Лоурънс - британски депутат:
Никога не съм си представяла, че докато съм жива може да имаме кмет на Лондон от етническо малцинство.Това е удивителен знак, че нашият град е извървял дълъг път. Лондон не е просто град, който толерира, но и приветства многообразието и Лондон избра кмет за всички лондончани.

Победата на Садик Хан е символ на променящия се облик на британската столица. През последните няколко десетилетия, градът се превърна в притегателен център за хора от целия свят.

Виктория Киркова - българка, живееща в Лондон:
Ако оставим настрана каква е религията му, самият факт, че имигрант е избран за кмет на Лондон, говори за промяната, която е настъпила в британското общество.

След като отмине еуфорията около победата обаче, Хан ще трябва да се заеме и с истинските проблеми - кризата за жилища, постоянната нужда от разширяване на градския транспорт и разбира се - по-чиста околна среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцката авиация се ангажира с извозването на блокираните туристи
Гръцката авиация се ангажира с извозването на блокираните туристи
Откриха историческа джамия в Баня Лука
Откриха историческа джамия в Баня Лука