НОВИНИ

Проучване на УНИЦЕФ: ​Над 80% от българчетата се чувстват щастливи

Над 80% от българчетата се чувстват щастливи, това показва проучване на УНИЦЕФ по повод Световния ден на детето. Младите хора стават все по-близки с родителите си, но са и по-зависими от интернет, показват данните. Притеснителното е, че 37% от българските деца признават, че ходят на училище по принуда или защото трябва.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:45, 21.11.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Близо 600 деца на възраст от 9 до 17 години участват в проучването, чиято цел е да разбере какви са позициите на младите по важни житейски въпроси. Такова мащабно допитване е правено за последен път у нас през 2001 година.

Наталия Георгиева - консултант на UNICEF: 81% твърдят, че се чувстват щастливи. Най-щастливи се чувстват децата, които живеят на село, следвани от децата в София.


;

Според проучването 85% от децата се чувстват най-щастливи в компанията на приятелите си, а 74 на сто - със семейството. Едва 48% казват, че се чувстват по този начин в училище. Какво обаче прави младите хора истински щастливи?

Малките неща - приятелите и семейството.
Хобитата ми, но най-вече музиката.

Според данните, децата стават по-критични към училището и искат то да е по-модерно като методи на преподаване и технологии. Проучването показва още, че българските деца имат все по-голямо самочувствие и увереност. Те очакват мнението им да се чува и зачита.


;

Голяма част от децата са оптимисти и заявяват, че виждат бъдещето си в България.

Надявам се моето бъдеще да бъде тук.
100% ще бъде в чужбина.
Като образование в чужбина, но като реализация може би в България.

Данните показват ниско доверие на децата в институциите. Децата подхождат с по-голямо доверие към църквата, отколкото към съда, президентството и правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха програмата на новогодишния музикален фестивал
Представиха програмата на новогодишния музикален фестивал
Бургаско семейство дари кувьоз на местната болница
Бургаско семейство дари кувьоз на местната болница