НОВИНИ

Първите преговори след протестите в Армения завършиха без резултат

След 9 дни протести, лидерът на протестиращите в Армения и премиерът, срещу когото са насочени демонстрациите, седнаха на масата на преговорите. Предложението за разговора отправи министър-председателя. Срещата, обаче, завърши без резултат.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:42, 22.04.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Няколко минути продължи срещата между премиера Серж Саркисян и лидера на протестиращитe. Но до диалог не се стигна. Саркисян обвини демонстрантите в шантаж и напусна срещата.

Двамата разговаряха тази сутрин в хотел в центъра на столицата. Саркисян отправи поканата за преговори вчера като се появи изненадващо на протест. Опозиционният депутат Никол Пашиян се съгласи на разговори, само ако бъдат обсъдени условията за оттегляне на премиера.

49-годишният Пашиян е бивш журналист. През 2008 година е лежал за кратко в затвора, заради участие в демонстрация срещу Серж Саркисян, който тогава беше президент на Армения.

Демонстрантите обвиняват сегашния премиер, че е окупирал властта. В края на 10-годишното си президентско управление той промени конституцията - и от президентска република, Армения стана парламентарна. Законовата реформа даде възможност да Саркисян да оглави премиерския пост.

При вчерашните протести срещу Саркисян са бяха задържани около 70 души. Предишния ден полицията арестува над 230 демонстранти. След провала на днешните преговори, демонстрантите заявиха, че протестите продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Редица нарушения в Спешните отделения на болници в страната
Редица нарушения в Спешните отделения на болници в страната
Българка рисува уникални икони със злато
Българка рисува уникални икони със злато