НОВИНИ

Националната библиотека показа на студенти как се реставрират книги

По повод 140-ата годишнина на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" специалисти демонстрираха на студенти как се реставрират и подвързват книги. През цялата година всеки месец е посветен на различен отдел от библиотеката.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
09:28, 22.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Как се възстановява една книга? Със специални лепила, японска хартия, игла и конец за зашиване на страниците и много търпение. Всичко това реставраторите от Националната библиотека показаха на студентите, дошли да се запознаят с работата им.

Даниела - студентка, специалност "Реставрация" в Художествената академия: На мен лично ми е супер интересно.
Цветомила - студентка, специалност "Реставрация" в Художествената академия: Засега се справям със задачата, която ни дадоха, но това ни казаха, че са основите на такъв тип реставрация.

Реставраторите възстановяват скъсани или зацапани части от страници или цели липсващи парчета.

Наталия Владинова - заместник-ръководител на отдела по реставрационни дейности на НБ "Св. Св. Кирил и Методий": Хартията може да бъде неутрализирана, разкъсванията да бъдат затворени и запълнени липсващите части.

Благодарение на реставраторите, в Националната библиотека са запазени много антикварни книги. Най-старият възстановен документ е старобългарски ръкопис върху пергамент от X-началото на XI век - фрагменти от Енинския апостол.

Наталия Владинова - заместник-ръководител на отдела по реставрационни дейности на НБ "Св. Св. Кирил и Методий": Той е намерен в една стара варница, през 60-те години специалистите реставратори в библиотеката са успели да доведат до един прекрасен вид на отделни листове.

Реставрирането на книга продължава с месеци, а понякога може да отнеме и година, ако тя е в лошо състояние. В Националната библиотека всяка година се възстановяват между 12 и 13 000 листове от книги или документи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина най-възрастният човек на света - 117-годишната японка Наби Таджима
Почина най-възрастният човек на света - 117-годишната японка Наби Таджима
Кампанията Книги за смет се провежда днес
Кампанията "Книги за смет" се провежда днес