НОВИНИ

Кейптаун - първият град в света, застрашен от пълно безводие

Обратното броене до „деня нула“, когато чешмите ще пресъхнат започна. Кейптаун в Южна Африка е първият град в света, който е застрашен да остане напълно без вода, при това в средата на месец април. Ето защо властите въведоха стриктни забрани за разхищение на питейната вода, за да може преминаването на сух режим да се отложи във времето. Как се отразява това на местните и на туристите, разказва Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:31, 04.02.2018
Чете се за: 00:53 мин.
Още

50 литра на ден - това е максималното количество вода, което всеки жител на Кейптаун има право да използва. За да се вместят в дневната си дажба, хората трябва да вземат душ, не по-дълъг от 2 минути, да избягват готвенето, миенето на чинии или пък прането. Повечето ресторанти в града вече се ориентират към чинии за еднократна употреба, други вече са махнали покривките си.

Кейптаун обаче е и сред най-популярните туристически дестинации в страната и всяка година го посещават повече от 2 млн. души. Гостите на града са помолени също да спазват ограниченията и в никакъв случай да не си взимат вана.

Левелин Деймън, екскурзовод: Правим всичко по силите си, за да отложим т.нар. „ден нула“. Истината е, че е много трудно и се стараем да не похабим нито капка вода.
;

Причината за режима на водата, е изключително сухия период, през който преминава регионът. Липсата на валежи и огромното потребление в градовете са довели до почти пълно пресъхване на язовирите.

Голяма част от местните хора са принудени да се редят с часове на опашки, за да си налеят разрешеното количество вода. Други изграждат пречиствателни системи в домовете си, за да използват водата неколкократно.

;
Микаил, жител на Кейптаун: Обикновено приемаме водата за даденост. Не очакваш, че един ден тя просто ще свърши. Това звучи много страшно и сме длъжни да направим нещо, за да го отложим.

Водата не е неизчерпаем ресурс - това е плашещата истина, която важи за цялата планета. Кейптаун може и да е първият град, в който кранчетата може да пресъхнат, но не е единственият. По данни на ООН, 40% от населението по-света вече усеща дефицит на питейна вода. Очаква се този процент да продължи да се увеличава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рушащият се от години стадион „Пловдив“ ще бъде ремонтиран
Рушащият се от години стадион „Пловдив“ ще бъде ремонтиран
„Заедно в час“: Призванието да бъдеш учител
„Заедно в час“: Призванието да бъдеш учител