НОВИНИ

Путин осъди нападенията в Брюксел, Обама изрази солидарност с белгийците

Ръководителите на редица държави призоваха към единство срещу тероризма. Според повечето европейски лидери, целта на атентатите в Брюксел са Европа и нейните демократични ценности. Руският президент Владимир Путин осъди варварските престъпления и изрази увереност, че убийците ще понесат наказанието си. Той изрази съболезнования на краля на Белгия. Американският президент Барак Обама започна речта си в Хавана с израз на солидарност към белгийския народ.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:49, 22.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Барак Обама започна речта си в Хавана с думи на солидарност към белгийския народ:

Барак Обама - президент на САЩ: Молитвите и мислите на американския народ са с хората в Белгия. Ние сме солидарни с тях в осъждането на тези жестоки атаки срещу невинни хора. Ще направим всичко необходимо, за да подкрепим нашия приятел и съюзник Белгия, за да може виновниците да бъдат изправени пред съда.
Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: Това са ужасяващи и варварски терористични атаки. Те бяха извършени в Белгия, но можеше да са във Великобритания, Франция, Германия или навсякъде в Европа.Трябва да се изправим заедно срещу терористите и да сме сигурни, че те няма да победят.
Ахмет Давутоглу, премиер на Турция: Осъждам атаките. Те показват още веднъж лицето на глобалния тероризъм. Изказвам съболезнованията си на правителството и народа на Белгия. Искам да споделя солидарността на нашия народ. Още веднъж приканвам човечеството за единен отговор срещу всякакъв вид тероризъм.
Франсоа Оланд, президент на Франция: Тероризмът удари Белгия, но неговата мишена е Европа. Уверих белгийското правителство в подкрепата ни.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика: "Това е много тъжен ден за Европа. Европа и столицата ѝ изпитват същата болка като района на Близкия изток. Ясно е, че ние сме обединени не само в страданието за нашите жертви, но също и в отговора на тези действия, в предотвратяването на радикализацията и насилието".
Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Ще работим с белгийските власти, за да намерим и накажем извършителите на днешните атаки".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини на 22 март
Другите новини на 22 март
Надя Савченко беше осъдена на 22 години затвор
Надя Савченко беше осъдена на 22 години затвор