НОВИНИ

Равносметка след протестите в Румъния

Каква е равносметката от демонстрациите снощи и какво предстои оттук нататък - анализ на кореспондента ни в Букурещ Стилиян Деянов.

bnt avatar logo
от Стилиян Деянов
19:45, 27.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Вчерашният протест в Букурещ се проведе под лозунга „Успяхте, обединихте ни". Този лозунг обаче се оказа подвеждащ поради няколко причини.

Първо, защото не се осъществи обявеното участие на синдикатите, които досега организираха отделни митинги срещу данъчната реформа. Този път те бяха заявили участие в голямото неделно антиправителствено шествие, което трябваше да обедини протестите против данъчната и правосъдната реформи. Синдикатите обаче не дойдоха.

Втората причина за провала на лозунга за обединението се крие в сондажите. Според последното проучване на агенцията КУРС, управляващата коалиция не е загубила подкрепата си сред електората, а опозицията не е спечелила допълнителни гласове, въпреки че се забелязват преливания между отделни опозиционни партии.

Единствените, които изглеждат обединени, засега са лидерите на почти всички опозиционни сили, в опита си да се възползват от протеста. Тяхното присъствие на площада обаче изглежда по-скоро не действа мобилизиращо, ако сравним 20-те хиляди протестиращи от вчера с 300-те хиляди от пролетта.

Обединяващият фактор за хората на улицата, въпреки недоверието им в опозицията, продължава да бъде вярата, че могат да се противопоставят на поредния опит на управляващата социалдемократическа партия да подчини правосъдната система.

Румънците си спомнят годините, в които прокуратурата, правителството и силните икономически кръгове на деня показваха пълно единомислие и единодействие в името на „стабилността". Страхът им, че тази стабилност може да ги споходи отново, засега ги задържа на улицата, въпреки че осъзнават пропуските на румънския правосъден модел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
45 селища в областите Варна и Добрич са с висок риск от наводнение
45 селища в областите Варна и Добрич са с висок риск от наводнение
Д-р Ангел Кунчев: Почти се е изчерпала противогрипната ваксина тази година
Д-р Ангел Кунчев: Почти се е изчерпала противогрипната ваксина тази година