НОВИНИ

Разрешават подслушване на лица в потенциална опасност

МВР ще има право да получава данни за интернет кореспонденцията и да проследява телефонните разговори на всеки, за който има обосновано предположение, че може да е жертва на престъпление.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:19, 27.05.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

За целта е необходимо съдебно решение. Вицепремиерът Румяна Бъчварова обясни, че тази промяна в Закона за електронните съобщения ще помогне за издирване на изчезнали лица. Според депутати от левицата и Реформаторския блок обаче, текстовете дават възможност за полицейска злоупотреба.

Данните от интернет трафика и телефонните разговори и смс-и по закон се съхраняват за срок от 6 месеца за нуждите на националната сигурност и за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления. С промените тази информация ще може да се използва и за издирване на изчезнали хора, които е възможно да са станали жертви на отвличане или убийство. От ляво и от дясно посочиха, че текстовете ограничават правата на гражданите.

Красимир Янков, БСП лява България: Нашите притеснения са, че ще има отново елементи на полицейщина, полицейска злоупотреба.
Петър Славов, Реформаторски блок: Представете си утре дойдат хора да протестират срещу някое неразумно решение на НС, хвърлят домати, яйца, някой хвърли камък. Това може ли да се счита като обосновано предположение за жертва на тежко престъпление спрямо народните представители и всичките да ги сложим под един знаменател и дайте сега и тях ще ги следим?
;

Управляващите обясниха, че при искане за предоставяне на данни компетентните органи ще трябва да посочат пълните факти и обстоятелства. Решението се взема от шефа на районния съд или упълномощен от него съдия.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Въобще не трябва да се говори за полицейски произвол, след като става дума за мотивирано искане, за мотивирано разрешение от съд.
Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Тук става въпрос за спасяване на човешки животи, когато имаме информация за изчезнали лица, предположение, че спрямо тях може да е упражнено насилие, при реда, при който се разрешава използването на СРС-та, всичко минава през съдебното решение, има мотив на искането и на практика няма запознаване със съдържанието на съобщението.

Според Бъчварова има гаранции, че няма да се злоупотребява с получената информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вирус заплашва да унищожи оранжерийния български домат
Вирус заплашва да унищожи оранжерийния български домат
Зa първи път действащ президент на САЩ в Хирошима
Зa първи път действащ президент на САЩ в Хирошима