НОВИНИ

Разследващи журналисти: Военният д-р Мишкин е вторият отровител на Скрипал

И вторият заподозрян за опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал е офицер от руското военно разузнаване - военен лекар. И той е герой на Русия. И той е получил отличието най-вероятно за участие в спецоперация по време на войната в Украйна. Това сочат разкрития на разследващи журналисти от Великобритания и Русия, които бяха огласени днес на пресконференция в британския парламент.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
15:34, 09.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Изданията "Белингкет" и "Инсайдър" вече разкриха самоличността на заподозрения по случая "Скрипал" Руслан Боширов - оказал се полковникът от руското военното разузнаване Анатолий Чепига. Сега дойде ред и на втория заподозрян, влязъл във Великобритания под името Александър Петров.

Елиът Хигинс, основател на "Белингкет": Той е бивш полковник от руското военно разузнаване. Знаем родното му село и нашите руски партньори от "Инсайдър" бяха там. Той е получил отличието Герой на Русия. Баба му има снимка как Путин го награждава. И другият заподозрян е "Герой на Русия".

Петров всъщност е Александър Мишкин, военен лекар. Роден и отрасъл е в селцето Лойга в Аргангелска област. През 2010 г. получава паспорт с фалшива самоличност на името на Александър Петров и е регистриран на адреса на централата на военното разузнаване в Москва.

Руският президент Владимир Путин твърдеше, че двамата заподозряни от Лондон за отравянето на Скрипал са невинни цивилни руски граждани. Кремъл днес отказа да коментира новите журналистически разкрития.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент: Няма да водим дискусии с медии и различни граждански организации по темата. В дадения случай ще се придържаме към това поведение.

Разследващите журналисти са се сдобили с данните, проучвайки паспортните и други държавни регистри в Русия, както и чрез информация от свидетели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внезапни проверки на бензиностанциите в Сливенска област
Внезапни проверки на бензиностанциите в Сливенска област
Изключителен успех за Софийска опера и балет на турнето в Япония
Изключителен успех за Софийска опера и балет на турнето в Япония