НОВИНИ

Мистерия около изчезването на саудитски журналист в Турция

Мистериозното изчезване в Истанбул на известния саудитски журналист Джамал Хашоги предизвика политическо напрежение между Съединените щати, Турция и Саудитска Арабия. Турция призова Рияд да представи доказателства, че журналистът не е бил убит в саудитското консулство в Истанбул.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
12:05, 09.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Дисидент и критик на саудитската власт, Джамал Хашоги за последно е видян в Истанбул да влиза в саудитското консулството миналия вторник. Трябвало да уреди документите си за развод, за да може да сключи нов брак.

Турските власти твърдят, че имат солидни доказателства, че Хашоги е бил убит в консулството от изпратена от Рияд 15-членна група. Предполага се, че тялото му е изнесено с дипломатически автомобил. Саудитска Арабия отрича и преди два дни пусна журналистически екип да разгледа консулските помещения. Анкара настоява за по-солидни доказателства.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Служителите на консулството не могат да се оправдават като просто казват "той напусна". Трябва да представят конкретни доказателства. Ако наистина е излязъл, те трябва да разполагат с видеозапис, който да покажат.

Хашоги, който е работил за такива авторитетни арабски издания като вестниците "Ал Уатан" и "Ал Хаят" и е бил съветник на шефа на саудитското разузнаване, напуска родината си преди година. От тогава живее в Съединените щати и работи за вестник "Вашингтон пост". Колегите на Хашоги настояват както Рияд, така и Анкара да представят факти за съдбата на журналиста.

Фред Хият, в. "Вашингтон пост": Трудно ми е да си представя, че едно правителство може да подмами един от своите граждани в дипломатическа собственост в чужда страна, за да го убие заради това, че мирно изразява идеите си.

Във Вашингтон президентът Доналд Тръмп изрази загриженост за съдбата на саудитския журналист, а държавният секретар Майк Помпео призова Рияд да сътрудничи на турското разследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха гореща телефонна линия за сигнали, свързани с убийството в Русе
Откриха гореща телефонна линия за сигнали, свързани с убийството в Русе
Движението по АМ Тракия край Ихтиман е възстановено
Движението по АМ "Тракия" край Ихтиман е възстановено