Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Петър Андронов: Внимавайте с кредитите, ръстът им надхвърля здравословните нива

Според председателя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, хората трябва да внимават когато теглят кредити и добре да обмислят бъдещите си възможности. Само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20 на сто, което е далеч от здравословните показатели, категоричен е банкерът. Ръст има и при потребителските кредити.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:49, 28.08.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Освен ипотечните кредити, сериозен ръст има и при потребителските заеми, алармира председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.Той беше гост в Сутрешния блок на БНТ.

Петър Андронов: Растежът на потребителските кредити е твърде голям, около 20% годишно, ипотечните кредити, ръстът е около 14% годишно, което е най-големия растеж за последните десет години.

Според банкерът, здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. Причина за сериозните ръстове при кредитите е продължаващия спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ.

Петър Андронов: Трябва хората да внимават, трябва да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, трябва да се оставят буфери, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред.

По думите на Андронов основните икономики като Германия показват слабости напоследък, което кара Европейската централна банка да не бърза с промяна на лихвената си политика, защото все още няма сигурни индикации за икономически растеж.

Андронов коментира и бъдещето членство на България в еврозоната. По думите му е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията. Банкерът все пак увери, че българските банки приветстват членството на страната както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз.

Петър Андронов: Банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкова средата е по-предвидима и това е добре за системата.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министрите на отбраната от ЕС се събират в Хелзинки
Министрите на отбраната от ЕС се събират в Хелзинки
Извънредно положение е обявено в Пуерто Рико заради приближаваща буря
Извънредно положение е обявено в Пуерто Рико заради приближаваща буря