НОВИНИ

Рекорден ръст на производството на кока в Колумбия констатира ООН

Производството на кока в Колумбия е достигнало до рекордни обеми за всички времена, констатира нов доклад на ООН. През 2017-та отглеждането на растението бележи ръст от 17 на сто до 171 хиляди хектара. На свой ред потенциалните възможности за производство на кокаин са скочили с 31 процента до близо 1 400 тона.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:49, 20.09.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Констатациите на ООН се основават на сателитно наблюдение и проверки на място и съвпадат с данните от доклад на Белия дом, който излезе по-рано тази година. Колумбия остава най-големият производител на кокаин в света, а САЩ са консуматор номер едно. Най-много площи с кока има по Тихоокеанското крайбрежие на Колумбия.

Бо Матиасен - служба на ООН по наркотиците и престъпността: Нарино продължава да бъде департаментът с най-много насаждения на кока. Там се гледа повече кока, отколкото в цяло Перу.

Властите в Колумбия водят дълга война с дрогата. Съединените щати им оказват годишна помощ в размер на 400 милиона долара.

;

През 2017 г. страната подписа споразумение с ООН на стойност 300 милиона за компенсиране на фермерите, които преминават към традиционни култури. Новоизбраният президент обеща нова правителствена програма.

Иван Дуке - президент на Колумбия: Целта ни е да имаме конкретни резултати през следващите четири години.

Пръскането на насажденията с кока от дронове с хербицида глифосат беше прекратено от предишния президент Хуан Мануел Сантос през 2015 г. след предупреждения за канцерогенност от Световната здравна организация.

Проучва се възможност дроновете да летят на малка височина, така че химикалът да не се разсейва и върху законните култури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коментари в Народното събрание за позицията за Унгария
Коментари в Народното събрание за позицията за Унгария
Бурни дебати в парламента около рокадите в правителството
Бурни дебати в парламента около рокадите в правителството