НОВИНИ

Изборът на Тръмп за държавен секретар в добри отношения с Путин

Изпълнителният директор на "Ексън Мобил" Рекс Тилърсън е посочен за следващ държавен секретар на Съединените щати. Номинацията потвърди избраният за президент Доналд Тръмп. 64-годишният Тилърсън поддържа добри отношения с руския лидер Владимир Путин и е противник на санкциите срещу Русия. Изборът на Тръмп предизвика тревога сред демократите и някои републиканци и може да срещне трудности при необходимото одобрение в Сената. От Москва обаче вече се чуха положителни отзиви.

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 13.12.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Един от най-успешните бизнес лидери в света, майстор на сделките, познавач на геополитиката, с кариера, която въплащава американската мечта. Така Тръмп мотивира избора си на Тилърсън. Номинираният заяви, че споделя визията на Тръмп за връщане доверието в американската външна политика и укрепването на националната сигурност.

По негово време "Ексън Мобил" подписа споразумение за съвместни сондажи и добив с Роснефт, двете компании имат 10 смесени дружества, а преди 3 години бизнесменът получи "Орден за дружба" от руския лидер Путин. Тилърсън е противник на международните санкции срещу Русия заради Украйна. Наблюдатели отбелязват различната кадрова политика на Тръмп.

Проф. Маню Уилсън- политолог: Тръмп се ориентира към хора, които идват от бизнеса или военните за сметка на кадри с опит в правителството или академичния живот.

Чуват се и мнения, че досега Тилърсън е защитавал интересите на акционери и е насърчавал свят, благоприятен за производството на газ и петрол.

Проф. Маню Уилсън - политолог: Тръмп търси бизнесмен, който успешно е договарял сделки за компанията си по цял свят и би могъл да прави същото и за Съединените щати.

Разкритията на ЦРУ за руска намеса в американските избори във вреда на Хилъри Клинтън, както и ролята на Москва в Украйна и Сирия повдигат въпроса доколко добре приетият в Кремъл Тилърсън ще може да отстоява националните интереси на Америка. Липсващият му дипломатически опит може да засили позициите на заместник държавния секретар- най-вероятно Джон Болтън - консерватор, бивш дипломат в ООН и част от администрацията на Буш-син.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката в Северна България е нормална при зимни условия
Обстановката в Северна България е нормална при зимни условия
Община Пловдив разкри гореща линия при проблеми с трафика
Община Пловдив разкри гореща линия при проблеми с трафика