НОВИНИ

"Репортерски поглед": робски труд

В седмицата, която започна с Деня на труда, продължаваме да говорим за модерното робство. В поредица разследвания БНТ показа драстични нарушения най-вече в шивашки цехове. Многото сигнали провокираха омбудсмана Мая Манолова и КНСБ да внесат предложения за промени в законодателството. Парламентът създаде временна анкетна комисия, заради случаите на неизплатени заплати и некоректни работодатели. Очакваме и нови сигнали от вас.

Мина Петрова
от Мина Петрова
12:05, 07.05.2017
Чете се за: 03:11 мин.
У нас
Експлоатацията на труд в шивашката промишленост в България се превръща в епидемия. Наше разследване разкри тежките условия на труд. Един сектор по-ниско платен дори от Китай. Работят по повече от 12 часа на ден. Получихме сигнали и от още работници. Привлякохме общественото внимание към проблема с трудовата експлоатация.

Разследването по темата продължава.

Как стана така, той толкова месеци не ви плаща заплати, какво ви казваше?

Севелина, шивачка, град Смолян: Ами каза тогава, че е закъсал и че ще ни даде в последствие заплатите , и ние си работихме, защото буквално имахме много работа. Имахме работа, не сме оставали без работа. Кaто не ни даде два месеца заплати, мисля че на третия месец даде по 100 лв аванс на хората, които искаха. Защото всички не взимахме аванс. Даде им по 100 лв. аванс, пак се мина месец ей така, другия месец, другия месец и изведнъж, в края на седмицата, както свършваше работната седмица, събота и неделя почивахме, понеделник като отидохме, ние намерихме цеха заключено с катинар и ни казаха, че вътре няма просто нищо. Беше навсякъде чисто празно".

СМОЛЯН

Това се случва през 2009 година в шивашки цех в град Смолян. Бившият им работодател им дължи по 5-6 заплати, вече 8 години. След като заварват цеха празен, от Инспекция по труда казват на шивачките, че за да бъдат вписани отново в Бюрото по труда, е нужно да са пред празния цех по 4 часа на ден, в продължение на един месец.

Севелина, шивачка: "Инспекцията по труда ни каза, че трябва да сме пред цеха задължително цял месец по време на предизвестието, в противен случай може да не ни се счита предизвестието, че да не можем да идем в Бюрото по труда".
Анелия, шивачка: "И също така, трудовите книжки и УП-тата, които ни се върнаха след един месец, ни ги връчи отвънка на улицата".

Бившият им работодател, Даниел Кирилов регистрира фирма Каоби-Ф. През 2009 обявява фалит. Капиталът ѝ е на стойност 5 000 000 лв. Той остава неденоминиран и в началото на 2010 година, Кирилов регистрира нова фирма - Каоби ЕООД, със същия капитал. В края на 2016 година новата фирма е обявена в несъстоятелност.

- Ние ако успеем да намерим Даниел, вие какво бихте искали да му кажете, какво бихте искали да го попитаме?

Севелина, шивачка: Да го попитате, минаха 7-8 години, дали въобще има намерение да ни дава тези пари? Защото ние също имаме семейства, имаме деца. Но онова време няма да забравя, имах студентка. Никога..."
Латинка, шивачка: "Много сме жалки, когато няма кой да ни помогне"

СОФИЯ

Потърсихме Даниел Кирилов за коментар. В търговския регистър, адресът на седалището и на двете фирми е в София в квартал Горня баня. На посочения адрес има къща, в която според съседи живее Кирилов.

След многократни идвания тук на улица "Гладиола" 19, която е посочена като седалище на фирмите в търговския регистър, съседите ни казват, че виждат г-н Кирилов постоянно. Но на нас никой не ни отвори.

Законът позволява работодатели като Даниел Кирилов да обявят фалит и така да не платят дължимите заплати на служителите си. Защото в тези случаи работниците трябва да търсят парите си от търговското дружество, а не от физическото лице. И когато то е фалирало, те няма как да бъдат обезщетени. Именно това искат да променят омбудсманът и КНСБ.

Мая Манолова, омбудсман: "Налага се ежедневно да гасим пожари, дружества, които са в несъстоятелност, предприятия, които са продадени заедно с работниците, но има и общо между тях - това са случаи на експлоатация, на съвременно робство, в които работникът работи безплатно".


Пламен Димитров - президент на КНСБ: "Човекът отива в предприятието и те му казват довиждане, пий студена вода, няма такова предприятие или такава маса на несъстоятелността, или няма пари, които да те възмездят".

За коренни промени в леката промишленост се бори от години и Росица Маринова от КТ "Подкрепа".

Росица Маринова, председател Федерация "Лека промишленост," КТ "Подкрепа": "След тези репортажи, наистина имаше огромен засилен интерес и към нас имаше отправени страшно много сигнали, мнения, коментари по повод условията на труд и заплащането в секторите - шивашки, текстилен и обувен сектор. Това ни накара нас, Федерация "Лека промишленост" на КТ "Подкрепа" да открием специална телефонна линия, на която да получаваме сигнали за нарушения на трудовите и социални права на работниците. Телефонът е 0889 99 30 10.

Според доклади на международни неправителствени организации и наблюдения на синдикалистите у нас, заплатите в шивашката промишленост в страната са между 260-680 лв., работните дни стигат до 18 часа, около 50 000 души работят без сключен трудов договор, хиляди работят надомно, много работодатели се възползват от страха на хората, крият ги от Инспекцията по труда при проверки и не им позволяват синдикализация. Това са нарушения, когато законът е налице, но не се спазва. Има и хиляди случаи, в които законът допуска работодателите да експлоатират своите работници и да ги оставят без заплати.Народното събрание създаде временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати.

Севелина, шивачка , град Смолян: "Да се надяваме, че законът ще влезе в сила, да не могат да правят такива неща повече с работниците. Има хора, наистина разчитат на тези пари. То това не се забравя. Не се забравя никога. Те не са нито 100, нито 200, нито 500 лв. За да ги забравиш, да кажеш "карай, Бог да ги прости".
Латинка, шивачка: "Все пак сме разчитали на нещо.. ходили сме с желание на работа и изведнъж... няма".

Историята на шивачките от Смолян е една от хилядите такива у нас. За да се сложи край на модерното робство , новият парламент трябва да приеме промените в седемте закона предложени от омбудсмана Мая Манолова и КНСБ.. А след това, за да бъдат спазвани, отговорните институции са длъжни да наложат по-силен контрол върху работодателите в леката промишленост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потребителите във Фейсбук скоро ще достигнат 2 000 000 000
Потребителите във Фейсбук скоро ще достигнат 2 000 000 000
За първи път съкровищата на Асеновград напускат страната
За първи път съкровищата на Асеновград напускат страната