НОВИНИ

Арестуваха българин за борсови измами

Според агенция Ройтерс 38-годишният Недко Недев е заподозрян за създаване на фалшиви оферти за купуването на „Ейвън продъктс“ и „Роки маунтин шоклит фактори“. Той е обвинен и за търговия с вътрешна информация и американската прокуратура ще се опита да екстрадира Недев в САЩ.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
10:36, 11.03.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

38-годишният Недко Недев е заподозрян за борсови измами и американски съд е повдигнал срещу него осем обвинения, съобщи агенция Ройтерс.

Според агенцията Недев е арестуван в България по подозрение за създаване на фалшиви оферти за купуването на „Ейвън продъктс“ и „Роки маунтин шоклит фактори“. Той е обвинен и за търговия с вътрешна информация преди продажбата на американския застраховател Tower Group International.

Недев има и българско, и американско гражданство. Американската прокуратура ще се опита да го екстрадира в САЩ, където ще му бъдат повдигнати шест обвинения за измама и две за кражба на самоличност с утежняващи вината обстоятелствата. Ако бъде признат за виновен, Недев ще трябва да излежи по 20 години в затвора за всяко обвинение.

„Ако манипулирате щатския пазар на ценни книжа чрез дезинформация и лъжи, независимо дали от Ню Йорк или България, както се твърди, че Недев е направил, ще бъдете подведени под отговорност“, коментира адвокатът от Манхатън Прийт Барара.

Сделката с "Ейвън продъктс" придоби широка популярност през май миналата година. Тогава фирма, наричаща се PTG Capital Partners предложи да купи козметичната компания за три пъти по-висока цена от пазарната й стойност. Акциите на компанията поскъпнаха с 20% след фалшивото съобщение. След като от "Ейвън" официално опровергаха съобщенията, цената на акциите й спаднаха близо до предишните си нива.

Мистериозният кандидат-купувач PTG Capital Partners бе внесъл съобщение в щатската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC), че купува Avon срещу 18.75 долара за акция. След разпространяването на новината около 69.5 млн. акции на компанията смениха собственика си, като цената им достигна пик от 8 долара.

Според обвинението Недев е диктувал и покачването на офертата за "Роки Маунтин" през декември 2012 г. чрез компанията PST Capital Group Ltd, като е осигурил увеличение на акциите на компанията с 4.6%.

Обвинителите твърдят, че Недев е предприел стъпки в посока окуражаването на застрахователния подхолдинг на Еврохолд България АД – Евроинс Иншурънс Груп, да подаде оферта за Tower през 2014 г., след като е купил акции на Tower. Тази оферта доведе до ръст в цената на акциите на Tower с близо една трета. От "Евроинс Иншурънс Груп" казаха за "По света и у нас", че според разследващите Недев се е отнесъл недобросъвестно с компанията и нейните акционери. Компанията ще проучи възможностите да предяви съдебен иск срещу Недев, в случай, че обвиненията срещу него бъдат доказани.

Върховна касационна прокуратура потвърди за ареста на Недко Недев. Повече за ареста можете да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът реши: Докладът за фалита на КТБ да стане публичен
Парламентът реши: Докладът за фалита на КТБ да стане публичен
Дунав понижи нивото си с 11 сантиметра при Ново село
Дунав понижи нивото си с 11 сантиметра при Ново село