НОВИНИ

Рио се готви за откриването на Олимпиадата

Два дни остават до откриването на Олимпиадата в Рио. На стадион Маракана текат последни приготовления за церемонията, подробностите от която се пазят в тайна. Временно отстранената от длъжност президент Дилма Русеф, както и бившите президенти Фернанду Енрике Кардозу и Лула да Силва са отклонили поканата да бъдат почетни гости. Политическата нестабилност далече не е единствената заплаха пред игрите.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:26, 03.08.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф за злоупотреба с държавни средства напредва, съдбата на отстранената от длъжност президентка ще се реши в Сената в края на август или началото на септември.

Политическата криза е нова част от бурния фон, с какъвто запомнихме и световното по футбол в Бразилия. И сега демонстранти протестират, че се харчи за олимпиада, докато заплати на учители и други държавни служители се бавят. Както и при други големи спортни събития в Бразилия, проблем е криминалната престъпност, а този път дебнат и вирусът Зика, и ислямският тероризъм.

Ислямска държава заплаши с нападение по време на Олимпиадата. Тренировки със симулации на престрелка в метрото на Рио са част от подготовката на бразилските сили за сигурност да отразят такъв удар. 88 хиляди полицаи и войници са мобилизирани да пазят пристигащите туристи и спортисти.

Пред камерата на Ройтерс решилите да станат свидетели на най-престижния спортен форум са оптимисти:

Джулиана Дохърти, турист от САЩ: Не се тревожа. Не мисля, че е опасно.

Според бразилските власти, пред последните месеците случаите на заболели от Зика са намалели много и вирусът вече не е бива да спира хората да пътуват до страната. Предвидливите пътешественици са се запасили с репеланти, и разчитат, че спазването на инструкциите за безопасност ще помогне срещу крадци и бандити.

Цзяо Циронг: Все пак досега не съм видял комар.

Фардахд Панахи, турист от Канада: Вече почти седмица съм тук. Военните, полицията са навън, всички са много любезни. Просто трябва да внимаваш къде се движиш и с кого, да не носиш много пари у себе си.

Мирослав Кафеджиев, турист от България: Страната е направила много за подготовката. Хората са ентусиазирани, трябва да ги видите как идват на летището. Всички са антесиазирани, поздравяват с добре дошли в Рио. Мисля, че са направите най-доброто по силите си и че ни очаква хубава Олимпиада.

Бразилия не е имала сериозни кризи със сигурността нито на карнавалите, нито на Световното по футбол преди две години. Всички се надяват, че и на олимпиадата ще е така.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загробват ли се нелегално животни в региона на Пловдив
Загробват ли се нелегално животни в региона на Пловдив
Между 10 и 6 години затвор за българските моряци от кораба Свети Николай
Между 10 и 6 години затвор за българските моряци от кораба "Свети Николай"