НОВИНИ

Родители отписват децата си от училища, свързани с Гюлен в Белгия

Турските власти продължават да преследват последователите на Фетхуллах Гюлен, обвинен за неуспешния преврат от 15 юли. Германската разузнавателна служба е получила молба за помощ при издирването на гюленисти в страната. В Белгия пък представители на турската общност започнаха да отписват децата си от училище, свързано с Гюлен, от стах, че ще бъдат обявени за предатели.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:09, 20.08.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Учебната година в Белгия още не е започнала, но училищата Люсерна вече губят ученици. Родители масово отписват децата си от страх, че ще им бъде лепнат етикета "колаборационисти". Причината е, че училищата са свързани с организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, а в социалните мрежи се води истинска кампания на омраза сред турската общност в страната.

Йозкан Четин - директор на колеж Люсерна: "Казват, че са предатели, че са против турското правителство. За да разберем колко точна са отписаните ученици трябва да изчакаме до 1 септември".

Ръководството на колежа Люсерна обмисля да заведе съдебен иск срещу използващите езика на омразата, поискано е и полицейско наблюдение от началото на учебната година на 1 септември. Във Фламандския регион има 5 училища Люсерна, а в Брюксел 2. В тях се обучават около 1 500 деца. Фламандският премиер Герт Буржоа реагира с възмущение.

Герт Буржоа - министър-председател на Фламандското правителство: "Наистина съм разтревожен, вече помолих турската общност да запази спокойствие и да не намесва турските проблеми тук. Сега виждам, че точно това се случва. Моля родителите да не се поддават".

Родителите от турската общност обаче са категорични.

Мехмет Кумаш: "Училището е част от организацията на Гюлен, не могат да твърдят, че са независими. Когато техните ученици пораснат и си намерят място в обществото, не се вслушват в себе си, просто трябва да следват Гюлен".
Черкез Кумаш: "Училището разчита на дарения. Ясно е, че има връзки с Гюлен. На влизане има кутия за дарения, какво се случва с тези пари, не знаем".

След неуспешния преврат на 15 юли привърженици на Ердоган излязоха на протести в Белгия. Имаше и атака срещу общински център в провинция Лимбург, който е използван от поддръжници на Гюлен. Турският посланик в Белгия обвини фламандското правителство, че подкрепя тероризма, тъй като не обръща гръб на движението на Гюлен. По-късно турският дипломат се извини за думите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новородени тигърчета в зоопарка в Пазарджик
Новородени тигърчета в зоопарка в Пазарджик
Ескалира напрежението в Източна Украйна
Ескалира напрежението в Източна Украйна