НОВИНИ

Росен Плевнелиев: България подкрепя европейското бъдеще на Украйна

България подкрепя европейската интеграция на Украйна, потвърди президентът Росен Плевнелиев след среща с украинския си колега. Петро Порошенко пък е убеден, че Брекзит не застрашава европейската перспектива на страната му. За първи път от 15 години украински президент е на официално посещение у нас.

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:27, 30.06.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

ЕС ще продължи да следва своите принципи, с или без Обединеното кралство, заяви Росен Плевнелиев. Вярва, че Брюксел и занапред ще следва политиката на подадена ръка към Украйна. Според Порошенко след Брекзит, Евросъюзът ще стане по-силен.Очаква настроенията на евроскептиците да бъдат преодолени.

Петро Порошенко - президент на Украйна: "Нищо не заплашва европейския ни стремеж. Украйна вече направи много важни стъпки към евроинтеграцията и Брекзит няма да ни спре".

Порошенко благодари за българската подкрепа относно въвеждането на безвизовия режим за украинските граждани в ЕС. Плевнелиев отново заяви, че България не признава резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск. Подчерта, че важното е всички страни в конфликта да изпълнят ангажиментите си по Минските договорености.

Росен Плевнелиев: "Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация и анекс на Крим от Руската федерация. За нас Крим, много пъти съм казвал, ще го кажа много ясно още веднъж - за нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа".
Петро Порошенко: "Аз много високо ценя принципната и твърда позиция на България в подкрепата на нашия суверенитет, териториална цялост и независимост".
;

Балансът в Черноморския регион е нарушен и от всички нас зависи да търсим гаранции за сигурността си, каза Плевнелиев. Поясни, че нестабилността в района се дължи освен на кризата в Украйна, но и от замразените конфликти в Приднестровието и Южен Кавказ.

Росен Плевнелиев: "Единственото решение е колективно, нито една държава само по себе си не може да се справи. България е достоен член на ЕС и НАТО и търсим защитата на своята сигурност в тези два формата на демократични държави, изцяло отбранителни по своята същност, но с ясна заявка със своята категоричност да отстояваме своята независимост и да се противопоставяме на всяка заплаха.

Украйна е заинтересована от сътрудничество с България и Румъния в сферата на сигурността, заяви Порошенко. В присъствието на двамата президенти бяха подписани документи за сътрудничество в областта на космическите изследвания, младежта и спорта и при бедствия.

С премиера Борисов Порошенко обсъди възможностите за подобряване на икономическите връзки между двете страни. По-късно президентите откриха паметник на украинския поет и писател Тарас Шевченко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън няма да се кандидатира за нов лидер на британските консерватори
Борис Джонсън няма да се кандидатира за нов лидер на британските консерватори
Хюриет: Един от атентаторите на летище Ататюрк е чеченец
"Хюриет": Един от атентаторите на летище "Ататюрк" е чеченец