НОВИНИ

Румен Радев: На едно мнение сме със синдикатите и правителството за миньорите

Президентът Румен Радев заяви, че България трябва да спазва Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, но без завишаване на целите и съхранявайки работните места на нашите миньори. На среща със синдикалисти от КНСБ и КТ "Подкрепа" той посочи, че правителството трябва да изготви ясна стратегия за дългосрочно развитие на въгледобивния сектор и сектор енергетика. Двата синдиката заявиха, че са готови да пренесат протестите на миньори и енергетици в Брюксел, ако България бъде принудена да плаща по-високи квоти.

Александър Марков
от Александър Марков
18:58, 30.11.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Въгледобивът е стратегически важен за българската енергетика сектор, в който хиляди миньори честно изкарват прехраната си - така президентът Румен Радев посрещна синдикатите в Президентството.

Румен Радев, президент на България: Този въпрос изисква ясна визия, стратегия с дългосрочен хоризонт, иска честност и откровение от страна на управляващите по отношение на целия бранш. Иска ясен ангажимент и за развитие на въгледобива, и на нашите ТЕЦ-ове и на начина на разпределяне и на ползване на Студения резерв.

Президентът благодари на правителството за предложената реч за предстоящата Конференция за климата в Полша, но той бил изготвил своя, която по-категорично изразявала българската позиция. Отговорил е и на призива на австрийския президент страните-членки на ЕС да загърбят твърдите горива.

Президентът Румен Радев заяви още, че вече неколкократно е изразявал българската позиция: както чрез служебното правителство на европейско ниво, така и чрез отговора си до австрийския президент Александър ван дер Белен, в който е посочил, че България не може да спре употребата на твърди горива.

;

Синдикатите поискаха "въглероден неутралитет", тъй като България не била нетен замърсител. Останаха доволни от позицията, която ще заеме президентът в Полша.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Ясна и категорична, че България няма да подкрепи увеличение на изискванията за емисиите, независимо дали в Катовице, или после на европейски формат. Това каза между другото и правителството, така че аз смятам, че тук двамата генерали си говорят на един и същи език, както искаха миньорите в Раднево онзи ден.

Ако срещата в Полша не премине в желаната посока, синдикатите са решени да продължат с протестите.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Информирахме и президента за това, че следващата спирка на енергетиците и миньорите от България ще бъде в Брюксел. Кога - ще преценим.

Фондът за справедлив преход към нисковъглеродна икономика отделя 460 млн. лв. за България за 10 години, което не е достатъчно за енергийно преструктуриране у нас, според синдикатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КТ Подкрепа: Европа има свръхамбициозни цели за вредните емисии
КТ "Подкрепа": Европа има свръхамбициозни цели за вредните емисии
Правосъдният министър коментира условията, в които живее Иванчева в ареста
Правосъдният министър коментира условията, в които живее Иванчева в ареста